Ne znaš koji fakultet upisati? Evo par savjeta

unsplash/ilustracija
S toplijim danima nam se približavaju i rokovi državne mature te upisa na fakultete, a ti još uvijek ne znaš gdje se vidiš za nekoliko godina?
Vidi originalni članak

Ne brini, ne pronađe svatko svoje buduće zanimanje u prvom razredu osnovne škole. Neki ljudi se jednostavno puno duže ‘traže’ pa čak i kada dođu do prekretnice života i tog ključnog trenutka kao što je odabir fakulteta, ne znaju što bi i gdje bi sa sobom.

via GIPHY

Ukoliko si u sličnom problemu, pročitaj naših nekoliko savjeta kako lakše donijeti konačnu odluku što studirati.

1. Zbroji prosjek ocjena.

Prije nego uopće kreneš razmišljati o svojim sklonostima i afinitetima, pogledaj realnu sliku svojih ocjena. To će ti za početak suziti izbor fakulteta na kojima možeš konkurirati.

via GIPHY

2. Prirodnjak ili društvenjak?

Idu li ti bolje matematika, kemija i fizika ili povijest, geografija i jezici? U treću skupinu bismo mogli staviti umjetničke predmete poput likovnog i glazbenog. Sve u svemu, svrstaš li sebe u neku od skupina, lakše ćeš složiti listu fakulteta koji dolaze u obzir.

via GIPHY

3. Posao u budućnosti.

Razmišljaj nekoliko godina unaprijed u smislu na koje bi te radno mjesto tvoj fakultet jednog dana mogao odvesti. Primjerice, ako ne podnosiš djecu, naravno da ‘učiteljski’ neće dolaziti u obzir. Ili ako ne podnosiš krv nikako ne bi mogao/la razmišljati o medicini.

via GIPHY

4. Tvoje zdravlje.

Imaj na umu sve svoje fizičke predispozicije ili ograničenja. Primjerice, ukoliko imaš problema s kralježnicom ili vidom, fakultet koji će te odvesti na neki uredski posao gdje sjediš osam sati dnevno za računalom nije dobra ideja. Isto tako bi bilo suludo željeti upisati šumarstvo ili agronomiju, a alergičan/a si na velik broj biljaka, trava itd.

via GIPHY

5. Radne navike.

I za kraj, ono najbitnije, ne zaboravi realno sagledati svoje radne navike. Koliko ćeš zapravo biti u stanju dnevno provoditi vremena nad knjigom te se sam/a organizirati i rješavati ispite. Ne kaže se uzalud da fakultet ne završavaju samo pametni već uporni i vrijedni. Nema svaki fakultet jednak omjer praktičnog i teorijskog rada pa se svakako raspitaj kod starijih studenata koliko je ono što studiraju zahtjevno i koliko bi se ti sa svojim radnim navikama snašao/la u tome.

via GIPHY

POGLEDAJ NOVI VIDEO NA JOOMBOOSU:

Posjeti joomboos.24sata.hr