Nosovi Disneyevih princeza - tema rasprave na TikToku

Instagram
Na TikToku pojavljuje se sve veći broj videa u kojima kreatori videozapisa označavaju nosove poznatih Disneyevih princeza. Time žele pokazati kakvi se standardi ljepote serviraju društvu. Ovaj trend 'nosova Disneyevih princeza' želi upozoriti javnost koliko sadržaj plasiran djeci može štetno utjecati na stvaranje mišljenja o idealnom izgledu.
Vidi originalni članak

Ovaj je trend započet objavom videa korisnika TikToka @gangbanger_0 koji je posato viralan te u kratko vrijeme prikupio više od pet milijuna pregleda. Na videu se čuje pjesma 'Remember You Omnichord' od Mars Barsa, a prikazani su kadrovi popularnih Disneyevih princeza: Ariela iz Male sirene, Aurora iz Trnoružice, Bella iz Ljepotice i zvijeri te Snjeguljica iz Snjeguljice. Na svakom se kadru nalazi njihovo lice te zaokružen nos. Tijekom gledanja videa odmah se može primijetiti sličnost njihovih nosova - svi su uski, maleni u usporedbi s ostatkom lica te imaju suptilno okrenut vrh prema gore.

@gangbanger_0 #greenscreen #fypシ #disneyplusvoices #dis #disneynuimos #disney #fypシ゚viral #fyp ♬ Remember_you_mars - Trillian

Potom se u videu prikazuju Disneyevi zlikovci: Jafar iz Aladina, Madame Medusa iz Spasitelja, zla kraljica iz Snjeguljice te Ursula iz Male sirene. Njihovi su nosovi također istaknuti, međutim puno su izraženiji i veći u usporedbi s nosovima pozitivnih likova. Na kraju videa čuje se i prikazuje rečenica 'Ovo mora biti jako zbunjujuće za djevojčicu', referirajući se na to koliko gledanje ovakvog sadržaja utječe na stvaranje mišljenja i standarda ljepote.

Drugi video koji je postao popularan na TikToku objavila je korisnica @robinreaction koja je postavila pitanje "Koliki nos smije imati Disneyeva princeza?", a potom je na vlastito pitanje i odgovorila: "Ovisi o godini kada su nacrtani."

Kreatorica ovog videozapisa pokazuje slike Disneyevih likova nastalih u različitim godinama te prikazuje razvoj crteža tijekom vremena. 'Najranije princeze', poput Snjeguljice ili Pepeljuge, imaju najmanje nosnice. Za razliku od njih, Ružne sestre iz Pepeljuge imaju puno istaknutije nosove. Lako je zaključiti kako veličina nosa pojedinog lika ovisi o tome je li on dobar ili zao.

@robinreaction Here’s to more Disney noses #disney #disneyprincess #disneyprincesses #animation #animationhistory #beautystandards #greenscreen ♬ original sound - Robin Reaction

"Disney zna kako nacrtati iznimno zgodne ljude s izraženijim nosovima", govori Robin. Međutim, "Drže žene u vrlo uskoj definiciji ljepote", dodaje. 

Ova poznata tiktokerica naglašava kako se stvari polako mijenjaju usporedno s rastom svijesti ljudi. Za primjer toga možemo istaknuti junakinju poput Moane koja ima oblikovaniji nos u usporedbi s prijašnjim Disneyevim likovima. 

Naravno, ovdje se radi o animiranim filmovima. No mora se istaknuti kako se trendovi iz animiranih filmova prebacuju i na stvari svijet te dolazi do preklapanja s trendovima plastične kirurgije.

Glamour prenosi kako neki korisnici TikToka smatraju da ova tema ne treba zauzimati medijski prostor jer se radi o fiktivnim likovima. Međutim, postoje i oni drugi koji misle kako se o ovoj temi i njoj sličnima treba raspravljati zbog velikog utjecaja koji imaju prvenstveno na djecu, a potom i na odrasle ljude.

Posjeti joomboos.24sata.hr