Okusi, običaji i pejzaži Krfa: Grčki otok koji osvaja na prvu

Youtube/canva
Kerkira, odnosno Krf, jedno je od najzanimljivijih i najšarmantnijih grčkih otoka – spoj Mediterana, venecijanskih tragova, britanskog utjecaja, bogate tradicije i hrane koja osvaja i najzahtjevnije nepce
Vidi originalni članak

Dolazak – povezanost i cijene

Putovanje do Krfa iz Zagreba može biti prilično jednostavno i relativno povoljno ako pažljivo planirate. Ryanair ima direktne letove između Zračne luke Franjo Tuđman (ZAG) i Corfu International Airport (CFU).

Primjeri cijena pokazuju da se jednosmjerne karte mogu naći već za oko 21,99 eura ako se kupuju ranije, za letove u ranoj jeseni. Povratne karte (round-trip) Ryanair-om često su u rasponu od oko 76 do 100 eura, ovisno o sezoni i vremenu rezervacije

Povijest i kultura

Krf (Kerkyra) ima bogatu povijest: bio je pod utjecajem Venecijanaca, Britanaca, Francuza, Osmanlija. Ta mješavina se i danas osjeća – u arhitekturi, u jeziku, u glazbi, u svakodnevnim običajima. Stari grad Krfa, sa svojim utvrdama (Stara i Nova tvrđava), sa uskim kamenim ulicama, venecijanskim balkonima i oštrim pogledom na more, doista je osnova za razumijevanje tog spoja zapadne i istočne Mediteranske kulture.

Glazba je važan dio života: postoji tradicija orkestara, glazbenih festivala, kazališta. Krf je imao i prvu operu u modernoj Grčkoj – Teatro di San Giacomo. Vjerski običaji su također snažni – mješavina pravoslavnih i katoličkih praksi, posebno na otoku se osjete kršćanski praznici sa lokalnim obredima i procesijama.

Što jesti na Krfu?

Hrana na Krfu je jedan od glavnih razloga zbog kojih se ljudi vraćaju. Krfska kuhinja je mješavina grčke osnove (maslinovo ulje, svježe povrće, riba) s jakim venecijanskim i zapadnim utjecajima.

Neki od specijaliteta koji se ne spiju propustit svakako su: pastitsada (meso, obično govedina ili piletina, kuhano u bogatom umaku od rajčice, začina i vina, posluženo s tjesteninom), sofrito (tanko narezan goveđi file, kuhan s češnjakom, vinom, peršinom), bourdeto (pikantna riblja varijanta, sa začinima i paprikom), bianco (riba pripremljena u bijelom umaku od vina, češnjaka, limuna, bez previše začina) te noumboulo (sušeni svinjski file mariniran u vinu).

Što se tiče tradicionalnih slastica, ne smijete propustiti mandolat, četvrtasti kolačić s medom, sezamom i bademima. 

Što posjetiti na Krfu?

Krf je otok koji spaja prirodne ljepote i bogatu kulturnu baštinu, stoga se posjetiteljima nudi mnogo više od samog uživanja u suncu i moru. Stari grad Krfa s tvrđavama, uskim uličicama i venecijanskim balkonima čuva duh povijesti i svjedoči o stoljećima u kojima su se ovdje isprepletali različiti utjecaji. Šetnja Listonom, poznatom promenadom koja podsjeća na francuske trgove, otvara prizore svakodnevnog života u kojem se pije kava, razgovara i promatra more.

Nedaleko od grada nalazi se Achilleion, palača koju je sagradila carica Elizabeta, popularna Sisi, s vrtovima koji odišu romantikom i pogledom koji oduzima dah. Na zapadnoj obali, u Paleokastritsi, smjenjuju se uvale s tirkiznim morem i strmim liticama, dok manastir na brdu daje osjećaj duhovnog mira.

Ljubitelji prirode poželjet će se popeti na Pantokrator, najviši vrh otoka, odakle pogled seže sve do Albanije i Jonskog mora. Posebno fotogeničan prizor pruža se kod otočića Pontikonisi, malenog zelenog raja sa crkvicom u sredini, koji je postao jedno od zaštitnih lica Krfa.

Na sjeveru, Kassiopi nudi mirniji ritam, slikovitu luku i izvrsne riblje specijalitete, dok brojne plaže – od popularnih i živahnih do skrivenih i gotovo netaknutih – pružaju svakome mogućnost da pronađe svoj kutak pod suncem.

Savjeti koji mogu olakšati putovanje

Krf je otok koji očarava svojom sposobnošću da istovremeno bude i razigrano turističko središte i mjesto u kojem se još uvijek osjeti autentičan duh Mediterana. Dok plaže i sunce pružaju opuštanje, povijest i tradicija u kamenim ulicama i lokalnim običajima daju mu dodatnu dubinu. Najljepše ga je otkrivati izvan udarne ljetne sezone, u kasno proljeće ili ranu jesen, kada je vrijeme još uvijek toplo, ali gužve znatno manje.

Hrana je iskustvo samo za sebe pa vrijedi zastati u tavernama koje posjećuju lokalci i prepustiti se okusu pastitsade ili bourdeta. Vrijedi ostaviti barem jedan dan za spontano lutanje otokom, bilo autobusom, motorom ili unajmljenim automobilom, jer tek tada otkriva svoje skrivene uvale, maslinike i mala sela. Krf se ne doživljava samo obilaskom znamenitosti, već kroz trenutke druženja, susreta i sitnih otkrića. To je mjesto u kojem se lako prepustiti ritmu otoka i pronaći vlastiti kutak mira, daleko od svakodnevnog užurbanog života.

Posjeti joomboos.24sata.hr