Omiljeni slatki doručak iz djetinjstva: Šmarn s voćem!
Carski drobljenac s bobičastim voćem
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g miješanog bobičastog voća (ili samo malina, borovnica, nasjeckanih jagoda - što vam je draže!)
- 1 vanilin šećer
- 4 jaja
- 2 žlice šećera
- 250 ml mlijeka
- 210 g brašna
- prstohvat soli
- masnoća za pečenje
- šećer u prahu
Priprema:
1. Bobičasto voće operite, očistite i tvrđe i krupnije, prema potrebi, narežite na manje komade. Pomiješajte ga s vanillin šećerom.
2. Za drobljenac prvo razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Izmiješajte žumanjke, šećer i mlijeko, dodajte brašno pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ako je tijesto pregusto, dodajte još malo mlijeka.
3. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli u snijeg i na kraju ih pjenjačom nježno umiješajte u tijesto.
4. Zagrijte u velikoj teflonskoj tavi malo maslaca ili ulja, ulijte polovicu tijesta pa ga pecite 3-4 minute na slaboj vatri. Zatim ga okrenite i pecite još toliko vremena.
5. Dobivenu deblju palačinku dvjema vilicama natrgajte na komade, pospite šećerom u prahu i pustite da se lagano karamelizira. Na isti način ispecite i ostatak tijesta.
6. Drobljenac poslužite na desertnim tanjurićima s bobičastim voćem. Pospite ga šećerom u prahu te jedite dok je još topao!
Originalni recept pronađite na Miss Gastro.