Omiljeni slatki doručak iz djetinjstva: Šmarn s voćem!

canva
Carski drobljenac ili kaiserschmarrn omiljeni je doručak mnogih još od djetinjstva. Ako ga nikad dosad niste sami probali napraviti, danas vam je savršena prilika za to. Evo što vam sve treba i kako ga pripremiti!
Vidi originalni članak

Carski drobljenac s bobičastim voćem

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g miješanog bobičastog voća (ili samo malina, borovnica, nasjeckanih jagoda - što vam je draže!)
  • 1 vanilin šećer
  • 4 jaja
  • 2 žlice šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 210 g brašna
  • prstohvat soli
  • masnoća za pečenje
  • šećer u prahu 

Priprema:

1. Bobičasto voće operite, očistite i tvrđe i krupnije, prema potrebi, narežite na manje komade. Pomiješajte ga s vanillin šećerom.

2. Za drobljenac prvo razdvojite bjelanjke od žumanjaka. Izmiješajte žumanjke, šećer i mlijeko, dodajte brašno pa miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Ako je tijesto pregusto, dodajte još malo mlijeka.

3. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli u snijeg i na kraju ih pjenjačom nježno umiješajte u tijesto.

4. Zagrijte u velikoj teflonskoj tavi malo maslaca ili ulja, ulijte polovicu tijesta pa ga pecite 3-4 minute na slaboj vatri. Zatim ga okrenite i pecite još toliko vremena.

5. Dobivenu deblju palačinku dvjema vilicama natrgajte na komade, pospite šećerom u prahu i pustite da se lagano karamelizira. Na isti način ispecite i ostatak tijesta.

6. Drobljenac poslužite na desertnim tanjurićima s bobičastim voćem. Pospite ga šećerom u prahu te jedite dok je još topao!

Originalni recept pronađite na Miss Gastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr