Osvježavajuća i ukusna ljetna juha - gazpacho od dinje
Iako postoji gazpacho od jagoda, lubenica ili kupina, onaj od dinje idealan je za osvježenje.
Tradicionalni gazpacho je hladna španjolska juha od različitog ljetnog povrća poput rajčice, zelene paprike, krastavca, pomiješano s malo češnjaka i octa od sherryja. Iako ga možete napraviti od raznih sastojaka, donosimo vam recept za gazpacho od dinje čiji će vas slatkasti okus osvježiti.
Sastojci:
- 2 rajčice
- 1 dinja
- 1 zelena paprika
- 0,5 luka
- 100 g domaćeg kruha
- 3 žlice jabučnog octa
- 1 žlica šećera
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol
- čili
Postupak:
- Dinju dobro operite i osušite. Prerežite je na pola nožem s dugom, čvrstom oštricom, pa žličicom izvadite sjemenke i unutarnje niti te ogulite koru. Narežite meso dinje na kockice.
- Papriku operite, odstranite joj peteljku, sjemenke. Rajčice operite, osušite, prerežite na pola i očistite od sjemenki. Ogulite luk. Sve pripremljeno povrće narežite na kockice. S kruha skinite koricu i narežite ga na kockice.
- U zdjelu pomiješajte pulpu dinje, kruh i pripremljeno povrće te pažljivo promiješajte sa 2 žlice. Zatim u smjesu dodajte šećer, malo ulja, ocat, sol i ljutu papričicu. Gazpacho još jednom promiješajte da se dobro začini.
- Dovršite hladnu juhu. Na kraju dodajte 8 dcl vode, ponovno promiješajte, pokrijte zdjelu prozirnom folijom i sve prebacite u hladnjak na najmanje 4 sata da se okus prožmu. Izblendajte.
- Izvadite gazpacho od dinje iz hladnjaka i rasporedite ga u zdjelice. Preporučujemo da ga poslužite s kriškama sirove šunke ili pršuta.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.