Ova djevojka ruši sve predrasude o gluhim osobama

Pandemija i distanca koju smo morali držati od dragih osoba ukazale su nam na to koliko je lijepo živjeti uz njihove glasove, žamor na ulicama i sve ono što nas čini 'živima'. No, osobe s oštećenjima sluha su i prije pandemije živjele u tišini koja je mnogima nezamisliva
Vidi originalni članak

Danas, kada ograničenja uzrokovana pandemijom polako postaju dio prošlosti, sigurno se nećemo s veseljem sjećati rada od kuće i socijalne distance. Mnogi od nas tada su se prvi put susreli s prostorima ispunjenima tišinom koji su nas hranili osjećajima usamljenosti i otuđenosti. 

Istina, bile su pokrenute brojne inicijative kako bi se osvijestila briga o mentalnom zdravlju i pružila podrška, ali mnogi od nas niti ne znaju da među nama postoji velik broj onih kojima je svijet tišine bio stvarnost i prije pandemije.

Naime, procjenjuje se da svaki deseti Hrvat ima neki oblik oštećenja sluha, a taj broj iz godine u godinu raste. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) procjenjuje da će današnjih 466 milijuna osoba s utvrđenim oštećenjem sluha do 2025. godine narasti na 900 milijuna.

Jedna od osoba s nekim oblikom oštećenja sluha je i 17-godišnja Mona Vincek koja je progovorila o svom svakodnevnom životu, učenju znakovnog jezika, ali i nekim predrasudama s kojima se susreće samo zato što ima oštećenje sluha. 

"Najveća predrasuda našoj zajednici bi bila da smo nesposobni i da smo mentalno zaostali te da ne možemo biti ono što želimo jer ako si gluh ne možeš ništa. Oštećenje sluha nema veze sa metalnim razvojem te emocijama i željama pojedinaca", objašnjava. 

Osim predrasuda, Mona se susretala i s nekim prilično glupim pitanjima. 

"Najgluplje pitanje mi je bilo 'Znaju li osobe s oštećenjem sluha čitati?'. Svi mi se školujemo, a to što ne čujemo ne znači da smo nepismeni", govori Mona. 

No, da čuti možemo i srcem, ne samo ušima, dokazao je i influencer Marco Cuccurin koji je pokrenuo novi challenge 'Reci pokretom' u kojemu vas sve poziva da naučite četiri riječi na znakovnom jeziku koje je on naučio od Mone. 

A da je Mona, zapravo, ista kao i svi njeni vršnjaci koji se nisu susretali s oštećenjima sluha, pokazuje nam i njena svakodnevna rutina koju započinje doručkom, održavanjem higijene te spremanjem za školu. 

"Kad završim sa školom, doma obavljam školske obaveze te na kraju, ukoliko mi ostane vremena, družim se sa svojim prijateljima", govori i dodaje kako su i društvene mreže, osobito TikTok, YouTube i Instagram, velik dio njenog svakodnevnog života. 

Dotakla se i teme znakovnog jezika, odnosno toga koliko ga je lako ili teško naučiti. 

"Znakovni jezik je jezik i uči se kao svaki drugi jezik, naizgled izgleda jednostavno pa ga ljudi shvaćaju kao 'mahanje ruku', ali on uključuje i druge parametre. Također ima i svoju gramatičku strukturu", objašnjava. 

Osim znakovnog jezika, kao pomoć u komunikaciji služi joj i čitanje s usana, no znanstveno je dokazano da osobe s oštećenjem sluha putem čitanja s usana mogu dobiti samo 30 posto informacija. 

"Samo čitanje s usana je moguće u kratkim rečenicama, ali u cjelokupnom razgovoru je jako teško pratiti razgovor samo čitanjem usana", pojašnjava nam Mona. 

Mona smatra kako ljudi danas nisu dovoljno educirani o oštećenju sluha i o osobama koje imaju oštećenje sluha, ali da se to itekako može poboljšati.

"Postoje razne edukacije o oštećenju sluha, ali premalo o životu osoba s oštećenjem sluha. Trebalo bi se sve više uvesti u raznim institucijama kao što su škole, fakulteti i javne ustanove koje imaju ili bi mogle imati kontakt s osobama s oštećenjem sluha. Tim načinom bi doprinijeli ljudima drugačiji pogled prema gluhim i nagluhim osobama", objašnjava

Također smatra da društvene mreže mogu biti jako dobar alat kojim se mladima može ukazati na različitosti oko njih i da im one mogu pomoći da te različitosti nauče i prihvaćati. 

"Mislim da kroz društvene mreže možemo mladima približiti svijet gluhih i na taj način pridonijeti da svi budemo jednako prihvaćeni i ravnopravni bez predrasuda", objašnjava nam.

A o čemu su sve naši influenceri Marco Cuccurin i Nika Pavičić razgovarali s Monom i kako je prošao njihov pokušaj učenja znakovnog jezika, saznajte u videu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Posjeti joomboos.24sata.hr