Ovaj Netflix hit i još 10 serija i filmova snimljeno je kod nas

netflix/instagram
Svijet ne prestaje brujati o Netflixovom filmu 'The Weekend Getaway', a glavni razlog zašto su ga i mnogi Hrvati pohrlili pogledati je njegovo mjesto radnje - Split. A ako vas zanima koji su još, svjetski poznati, filmovi i serije snimani u Hrvatskoj, nastavite čitati, donosimo par preporuka
Vidi originalni članak

Prije nekoliko dana na Netflix je stigao film 'The Weekend Getaway' čija je radnja smještena u Hrvatskoj, točnije u Splitu. Publika, te mnogi svjetski i hrvatski mediji ne prestaju pričati o njemu pa smo odlučili pronaći još svjetski poznatih filmova i serija koji su snimani u Hrvatskoj. 

1. Mamma Mia! Here We Go Again

Ovaj svjetski poznati mjuzikl inspiriran poznatom pjesmom grupe ABBA, sniman je 2018. godine na Visu. Doduše, radnja samog filma odvija se u Grčkoj pa je Vis, za potrebe snimanja, dobio ime Kalokairi.

U ovom filmu glumile su mnoge hollywoodske face kao što su Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Cher...

2. Game of Thrones

Mislimo da ne postoji osoba koja ne zna da je veliki dio ove mega popularne serije sniman u Dubrovniku i njegovim zidinama. No, osim Dubrovnika, kao kulisa 'Igrama prijestolja', poslužili su još i Dioklecijanova palača u Splitu, tvrđava na Klisu, otok Lokrum i Žrnovnica, selo pored Splita. 

3. Diana

Ovaj film iz 2013. godine prikazuje posljednje dvije godine života britanske princeze Diane, a među brojnim lokacijama na kojima je sniman, našli su se i Opatija, Zagreb te Rovinj. Princezu Dianu u ovom je filmu utjelovila popularna glumica Naomi Watts. 

4. Star Wars: The Last Jedi

Osam epizoda ove znanstveno-fantastične serije snimano je na raznim lokacijama, a jedna od njih bila je i Dubrovnik. Kako piše Salty Miles, redatelj ove serije, Rian Johnson, rekao je kako je Dubrovnik bio savršena lokacija koja je 'utjelovila' gradić Canto Bight.

5. Ibiza

Iako sam naziv ovog filma daje naslutiti da je sniman upravo na Ibizi, stvarnost je malo drugačija. Naime, ova romantična komedija snimana je u Splitu i na Pagu, točnije na Zrću. Redatelji 'Ibize' odlučili su se za ove lokacije jer se Zrće često naziva 'hrvatskom Ibizom', a ni Split, sa svojim festivalom 'Ultra' niti malo ne zaostaje. 

6. Odyssey

Ovaj francuski film govori o istraživaču Jeanu Yvesu Cousteau, njegovim snovima o istraživanju oceana te prvim izumima koji su omogućili disanje pod vodom. Osim lokacija kao što su Antarktika, južna Afrika i Argentina, na popisu se našla i Hrvatska.

7. The Ipcress File

Ova mini serija svjetlo dana ugledala je jučer i trenutno je dostupna samo na streaming servisu ITV Hub, no važno je naglasiti kako su mnoge njene scene snimljene upravo u Hrvatskoj. Hrvatske lokacije na kojima je snimana ova serija su Zagreb, Splite, Rijeka i Opatija. 

Neke od hollywoodskih faca koje glume u ovoj seriji su Joe Cole koji se proslavio svojom ulogom Johna Shelbyja u seriji Peaky Blinders te glumica Lucy Boynton poznata po svojoj ulozi u filmu Bohemian Rhapsody.

8. Robin Hood

Radnju priče o Robinu Hoodu sigurno znaju svi i na tu temu je snimljeno već nekoliko filmova. No, film iz 2018. godine sniman je i u Hrvatskoj. Baš kao i svaki film ili serija čija se radnja odvija u dalekoj povijesti, sniman je u Dubrovniku i na dubrovačkim zidinama.

Neki od glumaca koje možemo vidjeti u ovom filmu su Jamie Dornan (50 shades of Grey), Jamie Foxx (Spider-Man, Horrible Bosses), Paul Anderson (Peaky Blinders) i mnogi drugi.

9. Succession

Ova serija o bogatoj i utjecajnoj obitelji, 12 dana je snimana i u Hrvatskoj, piše HAVC. Lokacije na kojima je snimana su Cavtat te otoci Korčula, Mljet i Šipan. 

10. Gordon Ramsay - Croatia's Coastal Adventure 

Iako se ovaj putopis ne može uvrstiti u kategoriju filmova i serija, mislimo kako je važno naglasiti da je jedan od najpoznatijih svjetskih chefova, Gordon Ramsay, posjetio našu obalu, o tome snimao kulinarski dokumentarac i tako nas predstavio cijelom svijetu. 

Ovaj put, Gordon je posjetio samo Rovinj, ali smo sigurni da će se ubrzo vratiti i obići i ostatak Hrvatske. 

I? Što ćete prvo pogledati nakon 'Vikenda u Hrvatskoj'?

 

JESI LI TI NOVA TIKTOK ZVIJEZDA? PRIJAVI SE! #zapaliinternet

Posjeti joomboos.24sata.hr