Ovaj 'tajni' recept za germknedle morate isprobati
Iako se vode prijepori oko toga odakle točno dolazi popularna slastica Germknödl - nije to sad ni važno, svi znaju da ih najviše volimo jesti za vrijeme blagdana i tijekom cijele zime, a mi smo na Miss Gastro pronašli 'tajni' recept pa ih i vi možete probati napraviti kod kuće!
Par bitnih informacija prije samog recepta:
- Germknödl se puni isključivo pekmezom od šljiva. I to onim kiselim, koji se još naziva „rester“ ili „povidl“. Punjenje sa svim ostalim čudima, čokoladom, sirom, nutelama, vanili-kremom... predstavlja čisto bogohuljenje te delicije, piše Miss Gastro
- Originalni se Germknödl NE KUHA nego pari! Ne smije doći u dodir s vodom jer se neće napuhnuti niti imati onu svoju pravu teksturu. Za to postoje specijalni aparati. Ako to nemate, onda improvizirajte tako da u lonac stavite vodu, gotov Germknödl u žičano sito za prosijavanje brašna, i postavite ga iznad pare. Stavite poklopac na cjediljku i to bi trebalo funkcionirati
- Gotova se delicija prelije rastopljenim maslacem, a nakon toga pospe mješavinom maka i šećera u prahu
Evo recepta i potrebnih sastojaka:
- Pomiješajte 30 grama svježeg kvasca, malo mlijeka, šećera i brašna i stavite na toplo da se diže.
- Pomiješajte 60 grama maslaca s jednim jajetom (+ jedan bjelanjak), 500 grama brašna, 50 grama šećera, paketićem vanilin šećera, naribanom koricom pola limuna, malo soli i 2,5 dcl mlijeka.
- Izmiješajte točku 1 i točku 2 zajedno u jednoličnu glatku masu. Stavite na stranu da vam se malo digne.
- Sada dolazi najteži dio: Tijesto razvaljajte na pobrašnjenu dasku, ali tako da ostane visoko barem tri prsta. Formirajte komade veličine dlana, stavite na pobrašnjeni dlan, jednom žlicom utisnite malu udubinu i u nju stavite žlicu „povidla“.
- Nakon toga lagano stisnite dlan i formirajte kuglu. Još ju malo provrtite u ruci i spremne su za 'parenje'.
- Prema već opisanom načinu 'parite' ih dok se površina ne prestane lijepiti kada je dodirnete prstima. Nakon što je gotov, slijedi polijevanje rastopljenim maslacem i mješavinom maka i šećera u prahu! Sad su spremne da uživate u njima! Dobar tek!