Ovo je 5 stvari koje svi trebaju znati o koronavirusu

PIXABAY
Kako izbjeći rizik od infekcije? Pročitajte mjere koje su propisali stručnjaci i pogledajte što sve trebate znati o koronavirusu.
Vidi originalni članak

Ovo je pet stvari koje svi trebaju znati o koronavirusu, odnosno - o tome kako se zaštiti od zaraze, a uz to donosimo i par informacija o virusu koje trebate naučiti, ukoliko još niste.

Kineski grad Wuhan epicentar je epidemije koronavirusa. Virus se prenosi direktni kontaktom s respiratornim kapljicama zaražene osobe (nastaje kašljem i kihanjem) i dodirivanjem površina koje su u doticaju s virusom. Virus može preživjeti na površini nekoliko sati, ali ga jednostavna dezinfekcija sredstva mogu ubiti.

Brinite o higijeni, redovito perite ruke, koristite dezinfekcijska sredstva

Neki od simptoma koronavirusa mogu biti povišena temperatura, kašalj i nedostatak daha, ti simptomi su slični gripi ili prehladi. Ključne mjere prevencije su učestalo pranje ruku i higijena disanja. 

Kako izbjeći rizik od infekcije? Pročitajte mjere koje su dosad propisali stručnjaci:

1. Često perite ruke sapunom i vodom ili ih brišite vlažnim maramicama na bazi alkohola. Koristite dezinfekcijska sredstva na bazi alkohola.

2. Pokrijte usta i nos laktom ili maramicom prilikom kašljanja ili kihanja, a nakon toga bacite iskorištenu maramicu u zatvorenu kantu.

3. Izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome prehlade ili gripe.

4. Obratite se liječniku ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete ili otežano dišete ili primijetite bilo koji drugi simptom.

5. Nemojte se prepuštati panici i nemojte paničariti te pratite relevantne izvore informacija: Svjetsku zdravstvenu organizaciju te Ministarstvo zdravstva.

Ove stvari zapamtite i naučite, a sve detalje o pandemiji koronavirusa pratite kod nas i na portalu 24sata.

Posjeti joomboos.24sata.hr