Ovo je najbolji recept za šape kakve su radile i naše bake
Medvjeđe šape su jedan od onih kolačića koji su apsolutno neizostavni na svakom božićnom stolu, a s obzirom na to da nam se Božić bliži i da mnogi već planiraju koje kolače će pripremati, u nastavku vam donosimo recept za ove tradicionalne kolačiće koji u svima bude nostalgiju
Sastojci:
- 300 g oštroga brašna
- Pola vrećice praška za pecivo
- 170 g šećera
- 200 g mljevenih oraha
- 120 g svinjske masti
- 1 jaje
- 1 - 2 žlice meda
- 1 vrećica vanilin šećera
- Šećer u prahu
Priprema:
Mljevene orahe pomiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaje, med, omekšanu mast i vanilin-šećer pa umijesite glatko tijesto i, kako piše Miss7, ostavite ga da odstoji otprilike pola sata u hladnjaku.
Kada se tijesto ohladilo, kalupe za šape premažite mašću i posipajte brašnom (višak brašna istresite) pa ga punite tijestom, ali ne do vrha. Tijesto blago utisnite kako bi otisak kalupa ostao izraženiji.
Napunjene kalupe stavite na tepsiju i pecite ih 20-ak minuta na 220 stupnjeva, odnosno dok ne porumene.
Kada su šape pečene, još vruće ih izvadite iz kalupa i odmah uvaljajte u šećer u prahu.
Uživajte u ovom tradicionalnom desertu!