Ovo je super recept za ledeni vjetar, omiljeni voćni kolač
Ako još uvijek ne znate kakve slastice želite raditi ovog vikenda, savjetujemo vam da se okušate u izradi ledenog vjetra, omiljenog voćnog kolača kojemu gotovo nitko ne može odoljeti. Također, ne morate potrošiti puno vremena u potrazi za receptom jer smo ga za vas pronašli na Miss7 Gastro i donosimo ga u nastavku
Sastojci:
Za kore:
- 9 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 30 dag šećera
- 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa
Za kremu:
- 9 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 4 žlice oštrog brašna
- 4 dl mlijeka
- 2 bourbon vanilin šećera
- 25 dag maslaca
- 8 dl slatkog vrhnja
- voće po želji (jagode, banane, kivi)
Priprema:
- Za početak, pećnicu zagrijte na 130 stupnjeva i uključite ventilator. Dok se pećnica grije, napravite kore. Kako biste napravili kore, u veliku posudu stavite bjelanjke, dodajte prstohvat soli i počnite miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene, dodajte pola šećera, nastavite miksati pa, nakon otprilike minute miksanja dodajte ostatak šećera. Još malo miksajte pa pred kraj dodajte ocat i lagano promiješajte. Pripazite da ne premiksate bjelanjke.
- Dobiveni snijeg rasporedite po velikoj tepsiji koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Koru pecite, odnosno sušite otprilike sat i pol vremena na 130 stupnjeva ili dok kora ne dobije boju bijele kave.
- Kada je kora pečena, isključite pećnicu, ali nemojte otvarati vrata i ostavite koru još tri minute u pećnici. Izvadite koru iz pećnice, ostavite ju da se ohladi pa prerežite tako da od jedne dobijete tri kore.
- Za izradu kreme miksajte žumanjke pa dodajte šećer i vanilin šećer. Nastavite miksati deset minuta. Zatim naizmjenično dodajte brašno i mlijeko. Dobro izmiksajte smjesu da se ne stvore grudice.
- Smjesu stavite na laganu vatru i neprestano miješajte pjenjačom, ali pazite da ne zakuha jer ćete dobiti kajganu. Miješajte kremu dok se ne zgusne pa ju maknite s vatre.
- Izlijte kremu u drugu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksajte pa ga dodajte u dobro ohlađenu kremu. Sve potom izmiksajte kako bi se maslac dobro povezao s kremom.
- Voće koje ćete koristiti očistite, operite i narežite na sitno. U međuvremenu, od pola litre slatkog vrhnja napravite šlag. Na podložak stavite jednu koru i premažite ju jednom trećinom kreme. Posložite voće po želji, a zatim na voće stavite jednu trećinu šlaga.
- Stavite drugu koru, premažite kremom, posložite drugo voće i šlag. Stavi treću koru, pa kremu, zatim voće po želji i preostali šlag. Preostalo slatko vrhnje izradite u šlag i premažite cijeli kolač.
Uživajte u omiljenoj voćnoj slastici mnogih!