Napravite domaće palačinke po receptu naših baka

canva
Iako je u Zagrebu trenutno najveći hit festival palačinki, vi si ih vrlo lako možete napraviti i sami kod kuće! Ovo je tradicionalni recept za slasne, domaće palačinke iz kuharica naših baka! Evo što vam sve treba i par savjeta za pripremu:
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 250 g brašna (pola glatkog i pola oštrog)
  • 350 ml lijeka
  • 1 dl mineralne vode
  • malo soli
  • ribana korica pola limuna
  • 1 vanilin šećer
  • rum po želji

Postupak:

1. U većoj posudi pjenasto umutite cijela jaja, dodajte im mlijeko, zatim opet promiješajte.

2. Potom uz neprestano miješanje pjenjačom dodajte brašno dok ne potrošite zadanu mjeru.

3. Dodajte mineralnu vodu pa sve dobro miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.

4. Sada dodajte limun (ribana korica nešpricanog limuna), rum po želji (svakako preporuka da stavite), zatim vanilin šećer i sol.

5. Sve dobro promiješajte pa ostavite da smjesa odstoji od 10 minuta pa i do pola sata.

6. U međuvremenu dobro zagrijte tavu za palačinke.

7. Premazati vruću tavu kistom s malo ulja.

8. Pržiti oko 30 sekundi (do zlatnožute boje) jednu stranu, preokrenuti pa nastaviti pržiti drugu stranu palačinke oko 20 sekundi.

 

Par korisnih savjeta:

  • dodatkom ruma osiguravate finu aromu, ali i sprječavate pretjerano upijanje ulja u tijesto palačinke
  • limunova korica trik je za još bolji okus
  • mineralna voda tijestu za palačinke daje dodatnu mekoću
  • sol osigurava bolje vezanje glutena, a samim time i bolju konzistenciju tijesta 
  • sastojke nemojte miješati žustro, već polako, da ne razbijete njihovu strukturu
  • ako miješate mikserom, miješajte na najmanjoj brzini, ali najbolje je to raditi pjenjačom
  • dva jaja srednje veličine dovoljna su za gore navedenu količinu brašna, sve više bi smjesu učinilo 'žilavom'
  • prvo mutite 'mokre' pa zatim suhe sastojke, koje možete i prosijati da izbjegnete grudice

Dobar tek! A više ovakvih recepata pronađite na Miss Gastro i Miss7.

Posjeti joomboos.24sata.hr