Panzanella - idealna salata za dane koji su pred nama
Sastojci:
- 1 kg rajčice
- 2 žličice krupne morske soli
- 350 g starog kruha
- 150 ml maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice vinskog octa
- Malo papra
- Vezica svježeg bosiljka
- Burrata sir
Priprema:
U veliku posudu stavi cjediljku i u nju stavi nasjeckane rajčice. Dodaj dvije žličice morske soli i dobro pomiješaj. Ostavi rajčice oko 15 minuta da puste sok.
Za to vrijeme zagrij pećnicu na 180°C. U posudi za pečenje pomiješaj stari kruh narezan na kockice i 30 ml maslinovog ulja. Sve zajedno peci oko 15 minuta dok kruh ne bude hrskav i čvrst.
Jednom kada su rajčice pustile sok, u njega dodaj sitno nasjeckan češnjak i ocat. Pjenjačom miješaj preljev i polako dodaj 120 ml maslinovog ulja. Po želi dodaj još soli.
Luk nareži na velike kolutove i pomiješaj s rajčicom i pečenim kruhom.
Sve skupa prelij preljevom i ostavi oko 30 minuta da se upije u kruh.
Prije posluživanja na salatu stavi malo papra, po želji burrata sir i nekoliko grančica svježeg bosiljka.
Salatu jedi hladnu i ne zaboravi uz nju poslužiti čašu dobrog bijelog vina.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.