Pravo osvježenje za proljetne dane - limun torta!
Sastojci:
BAZA:
- 140 g oštrog brašna
- 70 g šećera
- Vanilin šećer
- Pola žličice praška za pecivo
- Prstohvat soli
- Jaje
- 70 g maslaca
NADJEV:
- 500 g svježeg sira
- 100 g šećera
- 3 žlice limunovog soka
- Žličica naribane limunove korice
- 2 dl slatkog vrhnja
- 40 g gustina
- 3 jaja
- 60 g oštrog brašna
- 60 g šećera
- Vanilin šećer
- 60 g maslaca
Priprema:
Prvo brašno i prašak za pecivo pomiješajte, a potom dodajte šećer, vanilin šećer, sol, jaje i otopljeni maslac.
Izmiksajte mikserom koristeći nastavke za tijesto. Kada ste izmiksali, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i doradite ga da se lijepo sjedini. Zamotajt tijesto u prozirnu foliju i pustite da stoji u hladnjaku sat vremena.
Prije nego ga izvadite iz hladnjaka - napravite nadjev. Svježi sir ocijedite, dodajte šećer, gustin, limunov sok i koricu te žumanjke i smjesu dobro izmiksajte. Posebno napravite snijeg od bjelanjaka i posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag.
Zatim bjelanjke dodajte u smjesu od sira i promiješajte pjenjačom. Kada se smjesa sjedini, dodajte šlag i ponovo sve promiješajte.
Pećnicu zagrijte na 200°C da se zagrije. Tijesto izvadite iz hladnjaka; 2/3 tijesta utisnite u dno namašćenog kalupa (26 cm promjera), a ostatak tijesta razvaljajte na dužu trakicu i stavite uz rub kalupa. Visina neka približno bude tri cm.
Sjedinite brašno, šećer, vanilin šećer i otopljeni maslac. Nemojte ga umijesiti do kraja, pustite da ostanu komadići, onako sitni, rahli, tako će posip biti hrskav.
Tijesto izvadite iz pećnice, izlijte u njega nadjev i pospite s posipom. Vrati natrag u pećnicu, smanjite na 150°C i pecite još 40 do 50 minuta. Kada dobije lijepu smeđu boju, kolač je gotov.
Nemoj ga odmah izvaditi iz pećnice, nego ju ugasite i otvorite vrata te pustite da kolač odstoji još 10-ak minuta.
Pospite ga šećerom u prahu i uživajte!
Originalni recept pronađite na miss7gastro.