Pravo osvježenje za proljetne dane - limun torta!

Canva
Spoj limuna i sira prava je rapsodija okusa i mirisa koja će oduševiti sve slatkoljupce! Ova torta je brza, ukusna i topi se u ustima
Vidi originalni članak

Sastojci:

BAZA:

  • 140 g oštrog brašna
  • 70 g šećera
  • Vanilin šećer
  • Pola žličice praška za pecivo
  • Prstohvat soli
  • Jaje 
  • 70 g maslaca

NADJEV: 

  • 500 g svježeg sira
  • 100 g šećera
  • 3 žlice limunovog soka
  • Žličica naribane limunove korice
  • 2 dl slatkog vrhnja
  • 40 g gustina
  • 3 jaja

POSIP:

  • 60 g oštrog brašna
  • 60 g šećera
  • Vanilin šećer
  • 60 g maslaca

Priprema:

Prvo brašno i prašak za pecivo pomiješajte, a potom dodajte šećer, vanilin šećer, sol, jaje i otopljeni maslac.

Izmiksajte mikserom koristeći nastavke za tijesto. Kada ste izmiksali, prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i doradite ga da se lijepo sjedini. Zamotajt tijesto u prozirnu foliju i pustite da stoji u hladnjaku sat vremena.

Prije nego ga izvadite iz hladnjaka - napravite nadjev. Svježi sir ocijedite, dodajte šećer, gustin, limunov sok i koricu te žumanjke i smjesu dobro izmiksajte. Posebno napravite snijeg od bjelanjaka i posebno izmiksajte slatko vrhnje u šlag.

Zatim bjelanjke dodajte u smjesu od sira i promiješajte pjenjačom. Kada se smjesa sjedini, dodajte šlag i ponovo sve promiješajte.

Pećnicu zagrijte na 200°C da se zagrije. Tijesto izvadite iz hladnjaka; 2/3 tijesta utisnite u dno namašćenog kalupa (26 cm promjera), a ostatak tijesta razvaljajte na dužu trakicu i stavite uz rub kalupa. Visina neka približno bude tri cm.

Tijesto probodite vilicom na par mjesta i stavite peći na 200° 10 minuta. Dok se tijesto peče, napravite posip.

Sjedinite brašno, šećer, vanilin šećer i otopljeni maslac. Nemojte ga umijesiti do kraja, pustite da ostanu komadići, onako sitni, rahli, tako će posip biti hrskav.

Tijesto izvadite iz pećnice, izlijte u njega nadjev i pospite s posipom. Vrati natrag u pećnicu, smanjite na 150°C i pecite još 40 do 50 minuta. Kada dobije lijepu smeđu boju, kolač je gotov.

Nemoj ga odmah izvaditi iz pećnice, nego ju ugasite i otvorite vrata te pustite da kolač odstoji još 10-ak minuta.

Pospite ga šećerom u prahu i uživajte!

Originalni recept pronađite na miss7gastro.

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr