Prhka orahnjača: Recept za svima dragu poslasticu
Svi se vrlo rado sjetimo mirisa bakine orahnjače, a sad vam donosimo recept prema kojem i vi možete napraviti savršeno sočan i ukusan tradicionalni desert.
Sastojci - za tijesto:
- 200 grama maslaca ili svinjske masti
- 400 grama oštrog brašna
- 60 grama šećera
- 2 žumanjka
- 1 kiselo vrhnje
- 1 prašak za pecivo
- korica od jednog limuna
Postupak:
- Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
- Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
- Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.
Sastojci - za nadjev:
- 300 grama mljevenih oraha
- 250 grama šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 bjelanjka
- 100 ml mlijeka
- 2 žlice ruma
Postupak:
- Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
- Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
- Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.
Sastojci - za premaz:
- 50 grama otopljenog maslaca
Sastojci - za posip:
- šećer u prahu
Postupak:
- Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
- Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
- Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
- Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
- Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
- Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
- Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.