Prhka orahnjača: Recept za svima dragu poslasticu

screenshot/miss7gastro
Svi se vrlo rado sjetimo mirisa bakine orahnjače, a sad vam donosimo recept prema kojem i vi možete napraviti savršeno sočan i ukusan tradicionalni desert.
Vidi originalni članak

Sastojci - za tijesto:

  • 200 grama maslaca ili svinjske masti
  • 400 grama oštrog brašna
  • 60 grama šećera
  • 2 žumanjka
  • 1 kiselo vrhnje
  • 1 prašak za pecivo
  • korica od jednog limuna

Postupak:

  1. Omekšali maslac ili svinjsku mast miksati skupa sa šećerom i žumanjcima. Potom dodati kiselo vrhnje i koricu limuna.
  2. Dodati brašno skupa s praškom za pecivo i umijesiti glatko tijesto.
  3. Zamotati tijesto u foliju i ostaviti u hladnjaku pola sata.

Sastojci - za nadjev:

  • 300 grama mljevenih oraha
  • 250 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 bjelanjka
  • 100 ml mlijeka
  • 2 žlice ruma

Postupak:

  1. Pomiješati orahe, šećer i vanilin šećer.
  2. Mlijeko zagrijati do vrenja i preliti orahe. Dobro izmiješati i ostaviti da se malo ohladi. Dodati rum.
  3. Miksati bjelanjke u čvrst snijeg i pažljivo ih umiješati u smjesu od oraha.

Sastojci - za premaz:

  • 50 grama otopljenog maslaca

Sastojci - za posip:

  • šećer u prahu

Postupak:

  1. Tijesto razdijeliti na tri jednaka dijela.
  2. Svaki komad tijesta razvaljati u oblik pravokutnika, dimenzija otprilike 35x20 cm. Tijesto bi trebalo biti razvaljano na debljinu od otprilike 3 mm.
  3. Premazati tijesto trećinom nadjeva i zarolati. Premjestiti u lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  4. Ponoviti postupak s preostala dva komada tijesta.
  5. Premazati orahnjače s otopljenim maslacem.
  6. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko pola sata.
  7. Ohladiti, posipati šećerom u prahu i uživati u sočnom okusu.

Originalni recept pronađite na miss7gastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr