Prhka pita s borovnicama: Sezonski desert iz snova!
Sezona borovnica je stigla, pa ako ste već nabavili neke fine, domaće, za vikend napravite ovu jednostavnu, prhku pitu s borovnicama u kojoj će uživati svi kojima je poslužite - ili vi sami, ako je radite samo za sebe!
Potrebni sastojci:
- 150 grama glatkog brašna
- 150 grama oštrog brašna
- 100 grama šećera u prahu
- 100 grama mljevenih badema (ili bademovog brašna)
- žličica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 1 limun šećer
- 200 grama maslaca
- 3 žumanjka
- 200 grama borovnica
- dodatno: šećer u prahu za posipanje
Priprema:
1. Pomiješajte sve suhe sastojke pa im dodajte maslac narezan na listiće i rukama oblikujte mrvičasto tijesto.
2. Dodajte i žumanjke pa umijesite glatko tijesto. Ako vam je presuho, po potrebi dodajte malo vode ili kiselog vrhnja.
3. Trećinu tijesta odvojite i spremite u zamrzivač omotano u prozirnu foliju.
4. Ostatak tijesta razvaljajte i stavite u lim za pečenje promjera 35x20 cm na koji ste stavili papir za pečenje. Preko tijesta stavite oprane i dobro osušene borovnice.
5. Onu trećinu tijesta izvadite iz zamrzivača i naribajte na borovnice. Pitu pecite na 180 stupnjeva oko 25 minuta, a kad se malo ohladi, pospite je šećerom u prahu i poslužite!
Originalni recept pronađite i na Coolinarici.