Pripreme za Uskrs: Makovnjača po bakinu receptu
Sastojci za punjenje:
- 400 grama maka
- 350 ml mlijeka
- 200 grama šećera
- žlica maslaca
Sastojci za tijesto:
- 400 grama glatkog brašna
- jedan svježi kvasac
- 250 ml mlijeka
- 80 grama šećera
- 80 grama maslaca
- prstohvat soli
- 2 žumanjka
- korica jednog limuna
Priprema tijesta i punjenja:
1. Pomiješajte toplo mlijeko i šećer te dodajte kvasac i ostavite da se aktivira.
2. Suhe sastojke pomiješajte u posebnoj posudi pa dodajte aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesite glatko tijesto.
3. Tijesto ostavite na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremite punjenje.
4. Za punjenje u većoj posudi pomiješajte mak i šećer te polako dodajte vruće mlijeko dok ne dobijete gustu smjesu. U kremu dodajte otopljeni maslac pa još jednom dobro promiješajte.
5. Kada se udvostručilo, tijesto premijesite te podijelite na tri dijela ako želite tanke kore ili dva ako volite da su nešto deblje.
6. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premažite nadjevom od maka.
7. Zarolajte tijesto, prebacite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da se 'štruce' dižu još 15 minuta.
8. Makovnjače prije pečenja malo premažite uljem ili maslacem te pecite na 180 stupnjeva oko 45 minuta!
Ovakve recepte pronađite na Miss Gastro Portalu!