Punjene tikvice: Evo 2 verzije ovog neodoljivog jela
Punjene tikvice su idealne za tople ljetne dane. Jednostavne su za pripremu te su nevjerojatno ukusne. Donosimo vam recepte za dvije varijante ovog ukusnog jela.
Punjene tikvice s prosom i sirom
Tikvice punjene prosom, sirom i povrćem odlična su ideja ukoliko želite izbjeći meso, a jesti ukusno i sočno jelo. Umjesto prosa možete upotrijebiti slanutak ili leću, a ako ste ljubitelj sireva, slobodno na vrh dodajte mozzarellu i komadiće rajčice.
Sastojci:
- 100 g prosa
- 400 ml povrtnog temeljca
- 3 srednje tikvice
- 3 žlice svježeg sira
- 75 g feta sira
- 2 velika režnja češnjaka
- 2 mlada luka
- 3 grančice timijana ili veliki prstohvat suhog timijana
- 1 jaje
- 50 g svježe naribanog tvrdog sira
- sitna morska sol i papar
Postupak:
- Proso operite. Stavite ga u malu posudu, dodajte povrtni temeljac i pustite da zavrije. Smanjite vatru na vrlo nisku i pustite da se krčka 20-ak minuta ili prema uputama na pakiranju dok se sav temeljac ne upije. Sklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Prepolovite tikvice i uklonite dio mesa kako da oblikuje 'lađice' od tikvica.
- Stavite tikvice u blago nauljenu posudu za pečenje.
- Ohlađeni proso pomiješajte sa svježim sirom, izmrvljenim feta sirom, nasjeckanim režnjevima češnjaka, sitno sjeckanim mladim lukom i majčinom dušicom. Dodajte umućeno jaje te sol i papar po ukusu.
- Smjesu rasporedite u tikvice, pospite ih svježe naribanim tvrdim sirom i pecite oko 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju, a nadjev ne poprimi lijepu zlatno-smeđu boju.
- Punjene tikvice poslužite uz salatu od rajčice.
Tikvice punjene mljevenim mesom
Ukoliko ste ljubitelji mesne varijante punjenih tikvica, ovo je idealan recept za vas! Uz mozzarellu možete upotrijebiti i druge sireve. Ovaj recept možete napraviti i sa žutim tikvicama ili izdubljenim malim patlidžanima.
Sastojci:
- 4 srednje tikvice
- 1/2 žličice miksa talijanskih začina
- sol i papar po ukusu
- 2 žličice maslinovog ulja
- 400 g mljevenog mesa
- 400 g pelata
- 1 luk, nasjeckan
- 1 žličica mljevenog češnjaka
- 3/4 šalice mozzarelle
- 1 žlica nasjeckanog peršina
Postupak:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Protvan obložite papirom za pečenje.
- Tikvice operite, odrežite im krajeve i prepolovite ih po dužini.
- Žlicom izdubite meso tikvice, ali pripazite da ih ne „ogolite“ do kore – ostavite otprilike centimetar mesa na dnu i na krajevima (kao da pravite lađu) kako umak ne bi procurio kroz tikvicu.
- Tikvice začinite sa soli i paprom te začinima po želji.
- Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodajte mljeveno meso, luk i dinstajte. Dodajte nasjeckane pelate, sol i papar. Kuhajte 15-ak minuta dok umak ne postane gust.
- Posložite tikvice i žlicom ih napunite pripremljenim punjenjem.
- Pospite ih sirom i pecite 25-30 minuta, dok tikvice ne omekšaju i dok se sir ne otopi i ne porumeni.
- Pospite peršinom pa poslužite.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.