ON POSTOJI: Ovako izgleda sibirski jednorog!

Wikimedia Commons
Tko god da tvrdi da jednorozi ne postoje, nije u pravu...
Vidi originalni članak

Zapadnim Sibirom ili područjem današnjeg Kazahstana davno su tumarale goleme četveronožne životinje, s jednim rogom koji im rastao iz lubanje, otkrili su paleontolozi. 

Prije se mislilo da su jednorozi izumrli prije 350.000 godina, no nova istraživanja pokazala su da su oni živjeli prije samo 29.000 godina.  Ostaci ovih životinja otkriveni su u jugoistočnom dijelu Zapadnosibirske nizine. 

- Najvjerojatnije su ove životinje zbog klime mogle dugo živjeti na jugu zapadnog Sibira, a postoji mogućnost da su mogli migrirati i južnije - kazao je  Andrej Španski, paleontolog sa sveučilišta u ruskom Tomsku.

Drevni ljudi su najvjerojatnije zaista vidjeli sibirske jednoroge uživo. To znači da životinje nacrtane na stijenama, a kasnije i izvezene na srednjovjekovnim tapiserijama nisu bile samo plod mašte.

Unatoč svom magičnom nadimku, jednorozi su imali vrlo malo toga zajedničkog sa mitskim opisom. Nisu bilo elegantni, pa niti bijele boje. 

Sibirski jednorog je na čelu imao koštanu izraslinu u obliku kupole, dugu oko 35 cm i visoku oko 15 cm. Ta izraslina je bila jako čvrsta i služila je kao osnova za veliki rog. U toj „kupoli”, je bilo smješteno njihovo osjetilo mirisa.

Osim što su bili najsličniji nosorozima, bili su i dlakavi, a držali su i prilično čudnu dijetu.

Mogao je biti dugačak do tri metra i težak preko četiri tone, a hranio se uglavnom gomoljima i lukovicama biljaka. Nije imao sjekutiće ni kljove pa je do gomolja dolazio kopajući zemlju otvrdnutim usnama.

Znanstvenici od 19. stoljeća pokušavaju rekonstruirati izgled sibirskog jednoroga. Zasada u iskopinama nisu pronašli nijedan rog ove životinje. Rogovi se sastoje od keratina, kao naša kosa i nokti i gotovo nikada se ne očuvaju. Paleontolozi su ipak, na osnovu strukture lubanje ovih životinja, došli do zaključka da je rog ipak postojao, piše RT.com

 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN!

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;)

 

Posjeti joomboos.24sata.hr