Recept za slatku jesen: Babka s jabukama
Ovaj desert je prava jesenja poslastica – sladak, mekan, sočan i utješan. Babka s jabukama postala je naš novi omiljeni jesenski hit! Donosimo vam sjajan recept za ovu neodoljivu poslasticu
TIJESTO SASTOJCI
- mlijeko 1 šalica
- šećer 0,25 šalica
- maslac 0,25 šalica
- sol 1 žličica
- voda 0,25 šalica
- instant kvasac 2 kom
- jaje 2 kom
- brašno 4,50 šalica
NADJEV SASTOJCI
- maslac 4 žlica
- jabuka 4 kom
- sok od limuna 2 žličica
- smeđi šećer 2 šalica
- brašno 0,50 šalica
- chai začin (kardamom, cimet, mljeveni đumbir, mljeveni komorač, mljeveni klinčić, crni papar) 1 žlica
- ekstrakt vanilije 1 žlica
- bjelanjak 2 kom
POSTUPAK
- Pripremi tijesto: Lagano ugrij mlijeko, šećer, maslac i sol - na 43-46 stupnjeva. Maslac treba biti skoro potpuno rastopljen. U 1/4 šalice mlake vode rastopi kvasac s žličicom brašna, pusti da se aktivira, piše miss7.
- U zdjelu od miksea dodaj aktivirani kvasac, 2.5 šalice brašna i jaja. Miksaj na slaboj brzini oko 15 sekundi. Dodaj preostale 2 žalicebrašna, 1/2 po 1/2 šalice, dok cijelo vrijeme miksaš tijesto.
- Miksaj dok se ne formira lijepo glatko tijesto koje se odvaja od rubova posude za miksanje - oko 5 minuta. Prebaci tijesto u drugu, veliki i dobro namašćenu posudu, prekrj tijesto i stavi ga sa strane da se diže oko 1 sat.
- Pripremi nadjev: Rastopi 2 žlice maslaca u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj oguljene i narezane jabuke i dinstaj, uz često miješanje, dok jabuke lagano ne omekšaju - oko 4 minute.
- Makni s vatre. Umiješaj limunov sok. Rastopi 4 žlice maslaca, prebaci rastopljeni maslac u zdjelicu i dodaj šećer, brašno, chai začin i ekstrakt vanilije. Umiješaj bjelanjke.
- Oblikoj babku: Tijesto stavi na pobrašnjenu podlogu, premijesi ga i pusti da se, pokriveno, odmara 10-ak minuta. 3 duguljasta kalupa za kruh obloži papirom za pečenje. Podijeli tijesto na 3 dijela.
- Razvaljaj svaki dio u kvadrat od 30 cm na lagano pobrašnjenoj površini. Na svaki kvadrat tijesta stavi trećinu nadjeva od smeđeg šećera (oko 2/3 šalice) i rasporedi ga do 1,5 cm od rubova.
- Ravnomjerno na svaki komad tijesta pospi po trećinu nadjeva od jabuka (oko 1 puna šalica) po svakom kvadratu tijesta. Čvrsto zarolaj svaki kvadrat u oblik rolade.
- Uštipni spoj tijesta da se zatvori. Dlanovima valjaj rolade naprijed-natrag kako bi bile ravnomjerno cilindrične. Oštrim nožem ili rezačem tijesta prereži jednu roladu po dužini, otkrivajući prugastu unutrašnjost.
- Položi jednu polovicu preko druge, s prugastim stranama prema van, u obliku slova X. Uvij krajeve ispod križanja 2 ili 3 puta. Ponovi s krajevima iznad križanja, uvijajući u suprotnom smjeru da dobiješ spiralu.
- Stavi u pripremljeni kalup, podvij krajeve. (Možda će sada izgledati neuredno, ali ispadne prekrasno!) Ponovi s preostalim babkama i kalupima. Pokrij kalupe kuhinjskom krpom i ostavi da se tiejsto diže na toplom mjestu dok se volumen ne udvostruči, oko 1 sat.
- Ispeci babku: Zagrij pećnicu na 175 °C. Rastopi preostale 2 žlice maslaca; premaži babke prije stavljanja u pećnicu.
- Peci babke dok se ne napuhnu, lijepo porumene i dok termometar umetnut u sredinu kolača ne pokaže 93 °C, oko 45 minuta, prekrivajući folijom ako vrhovi prebrzo potamne.
- Babke ohladi u kalupima 10 minuta, zatim ih pomoću papira za pečenje izvadi iz kalupa i prebaci na rešetku. Potpuno ohladi babke na rešetki, oko 1 sat, prije rezanja i posluživanja.
- Za zamrzavanje babke, čvrsto ih zamotaj u plastičnu foliju i zamrzni do 2 mjeseca. Odmrzni na sobnoj temperaturi.