⁠Rolada od buče i kave: Savršen desert za jesenske dane

Youtube/canva
Sočan biskvit obogaćen pireom od bundeve i savršeno kremasta kombinacija kave i karamele čine desert u kojem će svi uživati. U slast!
Vidi originalni članak

BISKVIT

SASTOJCI

  • glatko brašno 170 g
  • cimet 1 žličica
  • prašak za pecivo 0,75 žličica
  • soda bikarbona 0,25 žličica
  • sol 0,50 žličica
  • pire od bundeve 250 g
  • jaje 3 kom
  • šećer 100 g
  • smeđi šećer 100 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • šećer u prahu

KREMA

SASTOJCI

  • šećer 100 g
  • slatko vrhnje 180 ml
  • maslac 1 žlica
  • mljevena kava 2 žličica
  • krem sir 200 g
  • šećer u prahu 30 g

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Lim (cca 30 x 45 cm) namasti pa ga uredno obloži papirom za pečenje.
  2. Najprije napravi tijesto. Izmiksaj jaja sa šećerom, ekstraktom vanilije i pireom od bundeve. Potom dodaj pomiješane suhe sastojke - brašno, prašak za pecivo, sodu, sol i cimet. Lagano promiješaj špatulom kako ne bi ostale velike grudice.
  3. Prelij smjesu u pripremljeni kalup i peci otprilike 15 minuta. 
  4. Na čistu radnu površinu stavi veliku kuhinjsku krpu pa je pospi šećerom u prahu. Premjesti biskvit na krpu i odlijepi papir za pečenje. Zamotaj roladu u krpu i pusti da se hladi barem sat vremena u spiralnom obliku, kako kasnije ne bi popucala.
  5. Dok se biskvit hladi, pripremi kremu. Najprije napravi karamel. 100 g šećera pomiješaj sa žlicom vode i stavi na laganu vatru. Kad se otopi, kuhaj još otprilike pet minuta kako bi poprimio jantarnu boju. Nemoj miješati! Makni s vatre pa umiješaj maslac, 60 ml slatkog vrhnja i kavu. Vrati na vatru i uz miješanje kuhaj još minutu do dvije.
  6. Karamel premjesti u drugu posudu i pričekaj par minuta da se malo ohladi. Potom dodaj krem sir i miksaj dok se sastojci ne sjedine. Na kraju umiksaj 30 g šećera u prahu pa ostavi sa strane da se ohladi. Kad se ohladi, lagano umiješaj šlag napravljen od preostalih 120 ml slatkog vrhnja, piše miss7.
  7. Rashlađeni biskvit premaži ravnomjerno kremom i zarolaj ga. Odreži neravne rubove, premjesti na pladanj i posluži!
Posjeti joomboos.24sata.hr