Danas će se održati nastavak rusko-ukrajinskih pregovora

Reuters/Pixsell
Ukrajinski gradovi, osobito Harkiv, još su uvijek pod teškim granatiranjem, a nastavak rusko-ukrajinskih pregovora održat će se danas
Vidi originalni članak

PRATITE UŽIVO:

13.16 Nastavak pregovora

Drugi krug pregovora između Rusije i Ukrajine održat će se u srijedu navečer u Bjelorusiji, potvrdio je Ured predsjednika Ukrajine. Kijev je, međutim, upozorio da neće prihvatiti nikakve ultimatume Moskve.

Ranije je glasnogovornik predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov najavio da će moskovsko izaslanstvo biti spremno za nastavak razgovora večeras. 

Na pitanje hoće li pomoćnik predsjednika Putina Vladimir Medinski i dalje biti na čelu ruskog pregovaračkog tima, Peskov je odgovorio potvrdno.

Peskov je, međutim, odbio otkriti točnu lokaciju u Bjelorusiji gdje će se održati drugi krug pregovora. Ruski medij TASS tvrdi da bi se predstojeći pregovori mogli održati u šumi Belovež na granici Bjelorusije i Poljske. Šuma, rezervat biosfere, mjesto je gdje su u prosincu 1991. tadašnji čelnici Ukrajine, Rusije i Bjelorusije potpisali istoimeni sporazum kojim je raspušten Sovjetski Savez.

Prema Kremlju, Moskva se nada napretku, ali neće spekulirati o mogućem ishodu u ovoj fazi. Peskov je jasno dao do znanja da će rusko izaslanstvo tražiti ispunjenje ključnih uvjeta za mir u Ukrajini koje je ranije iznio Putin.

12:04 Ruske trupe u centru Hersona

Čini se da video objavljen na YouTubeu prikazuje rusku vojsku u centru grada, uključujući tenk i vojnike koji nose bijele trake na rukama. BBC je potvrdio lokaciju snimke kao centar Hersona, piše 24sata.

I regionalni guverner i gradonačelnik Hersona kažu da su opkoljeni, ali poriču da je Herson okupiran.

11: 40 Harkiv još uvijek pod teškim granatiranjem

Službe hitne pomoći u gradu Harkivu na istoku zemlje kažu da su četiri osobe poginule u ruskom granatiranju jutros. Projektil je pogodio zgrade policije, Službe sigurnosti Ukrajine i Nacionalnog sveučilišta Karazin oko 08:10 po lokalnom vremenu.

Fotografije od jutros pokazuju kako se vatrogasci bore s požarima u zgradi sveučilišta i policijske postaje nakon štrajka. Gradonačelnik kaže da je Harkiv 'djelomično okružen' ruskom vojskom, koju ukrajinska vojska trenutno 'herojski' zadržava.

9.24 Još nije potvrđena potpuna ruska kontrola nad Hersonom

Kako javlja 24sata, potvrda ruskih tvrdnji da je zauzela lučki grad Herson na jugu Ukrajine, još uvijek se čeka. 

Ranije je Moskva rekla da sada ima 'potpunu kontrolu' nad gradom, što ga čini najvećim u Ukrajini koji je pao od početka invazije. No guverner regije rekao je da je Herson potpuno okružen ruskim snagama, što je u suprotnosti s ruskom tvrdnjom.

"Još uvijek smo Ukrajina. Još uvijek čvrsti", objavio je gradonačelnik na Facebooku.

8:28 Rusija preuzima kontrolu nad gradom Hersonom?

Rusko ministarstvo obrane kaže da su njezine trupe sada zauzele grad Herson na jugu Ukrajine, javlja 24sata.

Ako je grad pao, to bi ga učinilo najvećim u Ukrajini koji su dosad zauzele ruske snage i strateški bi bio vitalna baza za vojsku dok se nastoji progurati dalje prema unutrašnjosti i zapadu duž obale do velikog lučkog grada Odese. Herson je sam po sebi važna crnomorska luka i industrijsko središte.

Preko noći je izvještavano da su ruski vojnici viđeni na ulicama grada i da je njegov gradonačelnik rekao da su željeznička postaja i luka u Hersonu zarobljeni.

8:13 Napad na zgradu policije u Harkivu

Novinska agencija UNIAN izvještava da je raketni napad u Harkivu pogodio zgradu policijske uprave u gradu.

Anton Geraschenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, kaže da je zgrada koja pripada Karazinovom nacionalnom sveučilištu preko puta ulice također zapaljena nakon napada.

8.03 Najmanje 21 osoba ubijena u granatiranju Harkiva

Najmanje 21 osoba je ubijena, a 112 ranjeno u granatiranju drugog najnaseljenijeg ukrajinskog grada Harkiva. Međutim, guverner regionalne državne uprave Harkiva rekao je da su svi ruski napadi 'odbijeni' i da su položaji zadržani, unatoč teškom bombardiranju Harkiva u utorak i preko noći.

Guverner Oleh Synegubov rekao je da je 'ruski neprijatelj pretrpio značajne gubitke'. Podrazumijeva se da su ruske trupe ušle u sjeveroistočni i sjeverni sektor grada.

 

SPRIJEČEN ATENTAT NA UKRAJINSKOG PREDSJEDNIKA VOLODIMIRA ZELENSKOG

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nalazi se u bunkeru u središtu Kijeva na tajnoj lokaciji. U svom javljanju putem video poziva, upozorio je da je on prva meta napada na Kijev, a njegova obitelj druga.

U prilog tome ide i vijest o neuspješnom atentatu koji je, prema ukrajinskim izvorima, pokušala izvesti elitna skupina Kadirovici (Kadirovljevi razbojnici), imenovana po kontroverznom čečenskom lideru Ramzanu Kadirovu, piše 24sata

U ponedjeljak je Times objavio da je više od 400 ruskih plaćenika dobilo nalog da ubiju ukrajinskog predsjednika i članove vlade te pripreme teren kako bi Moskva preuzela kontrolu.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem: online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X

pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr