S ovim receptom ćete napraviti najbolji domaći ajvar

Miranda Cikotić/Pixsell
Ako jesen i zimu ne možete zamisliti bez ukusnog i mirisnog ajvara, na pravom ste mjestu jer vam u nastavku donosimo recept s kojim ćete napraviti najbolji domaći ajvar. Baš kao što su radile i naše bake!
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 30 kg crvene rog paprike
  • 9 kg ljubičastih patlidžana
  • 2,5 - 3 l suncokretovog ulja
  • 3 glavice češnjaka
  • 9-10 žlica soli
  • 5 žlica alkoholnog octa
  • 1-2 žlice šećera (po potrebi)
  • Nekoliko ljutih papričica (po želji)

Priprema:

Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite peći. Povremeno ih okrećite i pazite da ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu i pokrijte plastičnom vrećicom te, kako piše Miss7 Gastro, pustite da se upari nekih otprilike 15 do 20 minuta. Dobro očistite paprike od sjemenki i kože. Patlidžanima također uklonite kožu, a po želji i sjemenke.

Očišćeno povrće ostavite u cjedilu preko noći kako bi se dobro ocijedilo pa ga idući dan sameljite u mašini za meso. 

U lonac u kojemu ćete kuhati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri,  a ulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po 2 do 3 dl. Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani češnjak. Ne morate odmah dodati cijelu količinu. Dodajte ga postupno pa kušajte u međuvremenu.

Sol možete početi dodavati pomalo u zadnjih pola sata, a ocat i ljute papričice dodajte zadnjih 15-ak minuta. Šećer također možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.

Ajvar je kuhan nakon dva do maksimalno tri sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Kada je kuhan, stavljajte ga u vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podtlak i pustite da se ohlade do kraja. 

Čuvajte ga do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.

Dobar tek!

Poslušajte novu JoomBoosovu navijačku pjesmu!

Posjeti joomboos.24sata.hr