SAD: Ona je jedini stanovnik i sama sebi gradonačelnica

Instagram@t.ownspaper
Dobrodošli u američki grad Monowi gdje živi samo jedan stanovnik, Elsie.
Vidi originalni članak

Elsie Eiler (84) je gradonačelnica, knjižničarka, tajnica, matičarka, pa i barmenica.

Svake godine Elsie stavlja natpis u gradski kafić da počinju izbori za gradonačelnika i zatim glasa za sebe. Isto tako svake godine izrađuje općinski cestovni plan kako bi osigurala potrebna državna sredstva za održavanje ceste u i izvan grada, zatim plaća 500 dolara poreza  kako gradu ne bi isključili struju i vodu. Elsie to sve čini kako gradić Monowi u američkoj državi Nebraski ne bi postao grad duhova.

 - Svake godine kad od države tražim licencu za duhan i alkohol, oni je pošalju gradskom tajniku, koji sam opet ja - kazala je uz smijeh.

Monowi je u 1930-ima bio živahan gradić sa 150 stanovnika, tri trgovine, nekoliko restorana i čak i zatvorom. No zbog slabljenja ekonomije nakon 2. svjetskog rata, u SAD-u su počele nestajati cijele zajednice, a ništa bolje nije prošao ni Monowi. Posljednji sprovod bio je 1960. i to za Elsienog oca. Do 1970. godine zatvorile su se sve trgovine, pošta i restorani, a škola je uslijedila 1974. godine. Do 2004. u gradu su živjeli samo Elsie i njen muž Rudy. Zatim je ostala sama.

- Nitko me ne tjera da ovdje ostanem. Tu sam jer to želim. Jer je moj život u Molowiju - kazala je Elsie čija su djeca odselila u obližnje gradove u potrazi za poslom, a neki od unuka i praunuka su završili i u Nizozemskoj.

Iako sama živi u gradu, Elsie tvrdi da nije usamljena. Šest dana u tjednu ona otvara kafić u 9 sati ujutro i tamo provodi 12 sati poslužujući goste koji svakodnevno prolaze kroz grad i staju kako bi s njom popričali. 

- Sretna sam ovdje. Odrasla sam u Monowiju tako da sam navikla na ovo, ali i znam što želim - kazala je Elsie o svom životu .

Osim kafića, u gradu radi još samo knjižnica koju je nazvala po suprugu Rudyju. Rudy je bio strastveni ljubitelj knjiga i posljednja želja mu je bila da Elsie njegovu privatnu kolekciju knjiga pretvori u gradsku knjižnicu. Grad sada ima malu knjižnicu sa više od 5.000 knjiga i odabranih časopisa. Iako Elsie radi i kao knjižničarka, na ulazu u knjižnicu visi ključ i svatko tko želi može sam ući i posuditi knjigu.

- To funkcionira na principu pristojnosti i časti. Ako posudiš, vrati je - objašnjava Elsie.

Iako se možda čini pustim, Elsie tvrdi da je Molowi sve samo ne to.

- Stalno imam posjetitelje koji žele vidjeti moj gradić i žele se upisati u knjigu gostiju - zaključuje.

 

Jesi li već kupio novi broj omiljenog JoomBoos Videostar magazina? Brzo jer je upravo na kioscima! 

MEGA POKLON:  Uz novi JoomBoos magazin dobivaš  na dar i prvi youtuberski kalendar! Fotkaj se s prvim youtuberskim kalendarom i objavi fotku na Instagramu uz #videostarmagazin. Najkreativniji će osvojiti JoomBoos jastuk ili majicu ISTI SAN!

Klikni reakciju i reci nam što TI misliš! Komentiraj, lajkaj, uživaj ;) 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr