Savršen spoj dvije talijanske delicije: Pizza carbonara
Sastojci:
- 120 g pancete ili slanine narezane na trakice
- 450 g svježeg tijesta za pizzu, na sobnoj temperaturi
- Brašno, za razvaljati tijesto
- 2 šalice naribane mozzarelle od punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
- ¼ šalice naribanog sira pecorino romano + dodatno za posipanje prilikom posluživanja
- ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra + dodatno za posipanje
- 1 veće jaje
- 1 žumanjak od većeg jaja
- 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca
Priprema:
Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.
Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.
Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara. Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano
Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom. Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta.
U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu. Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke.
Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta. Razbij žumanjke žlicom i pusti da iscure po cijeloj pizzi. Pospi s malo nasjeckanog vlasca, još sira pecorino romano i malo svježe mljevenog crnog papra te posluži.
Savjet više: Tijesto za pizzu iz hladnjaka izvadi 1-2 sata prije pečenja, kako bi ono postiglo sobnu temperaturu prije nego što ga kreneš oblikovati. Ako se tijesto u bilo kojem trenutku bude 'opiralo' valjanju, odnosno razvlačenju, pusti da odstoji još 5-10 minuta prije nego što nastaviš.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.