Savršen spoj dvije talijanske delicije: Pizza carbonara

canva
Donosimo vam recept za pizzu koja će oduševiti sve gurmane i ljubitelje talijanske hrane
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 120 g pancete ili slanine narezane na trakice
  • 450 g svježeg tijesta za pizzu, na sobnoj temperaturi
  • Brašno, za razvaljati tijesto
  • 2 šalice naribane mozzarelle od punomasnog mlijeka (1 šalica = 250 ml)
  • ¼ šalice naribanog sira pecorino romano + dodatno za posipanje prilikom posluživanja
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra + dodatno za posipanje
  • 1 veće jaje
  • 1 žumanjak od većeg jaja
  • 1 žlica nasjeckanog svježeg vlasca

Priprema:

Pećnicu zagrij na 230 stupnjeva, kalup za pečenje stavljat ćeš kad za to dođe vrijeme u donju trećinu pećnice. Ako koristiš kamen za pizzu, stavi ga također u donju trećinu pećnice.

Pancetu ubaci u veću tavu i prži na srednjoj temperaturi dok se ne zazlati i postane hrskava, oko 6 minuta. Makni s vatre, prebaci prženu pancetu na kuhinjski ubrus da se upije višak masnoće.

Tijesto lagano razvuci po pobrašnjenoj podlozi te oblikuj od njega krug promjera 30-ak centimetara. Tijesto stavi u pobrašnjeni kalup za pečenje. Pospi mozzarellom i sirom pecorino romano

Na sir stavi prženu ohlađenu pancetu i pospi paprom. Peci dok se rubovi tijesta na napuhnu, ali još uvijek bi trebali ostati blijedi, oko 8 minuta.

U međuvremenu, jaje i žumanjak stavi u zdjelicu. Pažljivo izvadi pizzu iz pećnice i na sredinu pizze stavi jaje i žumanjak. Pomoću vilice pažljivo rasporedi jaje preko cijele pizze, ali pazi da ne razbiješ žumanjke.

Vrati u pećnicu i peci dok se bjelanjak ne ispeče (žumanjci bi trebali ostati tekući) – oko 5 minuta. Razbij žumanjke žlicom i pusti da iscure po cijeloj pizzi. Pospi s malo nasjeckanog vlasca, još sira pecorino romano i malo svježe mljevenog crnog papra te posluži.

Savjet više: Tijesto za pizzu iz hladnjaka izvadi 1-2 sata prije pečenja, kako bi ono postiglo sobnu temperaturu prije nego što ga kreneš oblikovati. Ako se tijesto u bilo kojem trenutku bude 'opiralo' valjanju, odnosno razvlačenju, pusti da odstoji još 5-10 minuta prije nego što nastaviš.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr