Sjećanje na Georgea Floyda i crni kvadrati na Instagramu

George Floyd (46) umro je od posljedica brutalnog uhićenja popraćenog gušenjem od strane policijskog službenika ispred trgovine u Minneapolisu u Minnesoti. Na snimci uhićenja od 25. svibnja jasno se vidjelo kako policajac Derek Chauvin kleči na vratu gospodina Floyda prikovanog za pod, a Chauvin (44) je ubrzo nakon toga optužen za ubojstvo. Ovo je priča o Georgeu Floydu i zašto svi objavljuju crne kvadrate na Instagramu.
Vidi originalni članak

Ključni događaji koji su doveli do smrti Georgea Floyda dogodili su se u roku od samo 30 minuta. Na osnovu podataka svjedoka, video zapisa i službenih izjava, evo što se sve događalo nekoliko sati prije nesretnog događaja, piše BBC.

Sve je počelo prijavom djelatnika trgovine koji je policiji javio kako je George Floyd platio račun u trgovini lažnom novčanicom od 20 dolara. Prijava je zaprimljena 25. svibnja.

Inače, Floyd je živio u Minneapolisu nekoliko godina, nakon što se tamo preselio iz rodnog Houstona u Teksasu. Neko vrijeme je radio kao zaštitar u klubovima, ali je, poput milijuna Amerikanaca, bez posla ostao zbog pandemije korona virusa.

Bio je redovan gost u Cup Foodsu te ljubazno lice i ugodan kupac koji nikad nije uzrokovao nikakve probleme, rekao je kasnije vlasnik trgovine, Mike Abumayyaleh, za NBC.

Ali gospodin Abumayyaleh nije bio na poslu na dan incidenta. Prijavljujući sumnjivi račun, njegov je zaposlenik samo slijedio protokol. U snimljenom pozivu upućenom policiji u 20 sati, zaposlenik je rekao policiji kako je od Floyda tražio da vrati nazad ono što je kupio, ali Floyd to nije želio učiniti. Također, zaposlenik je rekao da se Floyd pojavio pijan i da nije imao kontrolu nad sobom.

Ubrzo nakon tog poziva, u trgovinu su stigla dva policajca. Gospodin Floyd je tada sjedio s još dvije osobe u automobilu parkiranom iza ugla.

Nakon što je prišao automobilu, jedan od policajaca, Thomas Lane, izvadio je pištolj i naredio Floydu da pokaže ruke. U izvještaju o incidentu nije objašnjeno zašto je gospodin Lane mislio da je potrebno izvući pištolj.

Policajac Lane je potom nasilno izvukao Floyda iz automobila. Floyd se aktivno opirao ne bi li mu policajac stavio lisice, a on mu je govorio da je uhićen zbog "zloupotrebe krivotvorene novčanice". Borba je započela kad su policajci pokušali smjestiti Floyda u svoj automobil.

Floyd se potom 'ukočio', pao na zemlju i rekao službenicima da je klaustrofobičan, navodi se u izvještaju. Tada je i gospodin Chauvin stigao na mjesto događaja. On i ostali policajci bili su uključeni u daljnji pokušaj premještanja Floyda u policijski automobil. Uspjeli su ga smjestiti na suvozačko mjesto, a onda je u 20:19 Chauvin izvukao Floyda iz automobila nakon čega je on pao na zemlju.

Ležao je, licem na asfaltu, još uvijek zavezan lisicama.

U tom trenutku su svjedoci počeli snimati Floyda, kojem je Chauvin stavio lijevo koljeno između glave i vrata.

"Ne mogu disati", govorio je Floyd moleći za pomoć.  Osam minuta i 46 sekundi Chauvin je držao koljeno na vratu Georgea Floyda, navodi se u izvještaju tužitelja.

Ovi trenuci, snimljeni od strane nekoliko promatrača i podijeljeni na svim društvenim mrežama, bili su posljednji u životu Georgea Floyda.

Otprilike nakon šest minuta gušenja, Floyd je prestao disati. U snimkama se vidjelo kako su prolaznici molili policijske službenike da provjere njegov puls i da ga puste, ali policajac Chauvin to je odbio učiniti.

Jedan od službenika, JA Kueng, učinio je upravo to i zaključio kako ne može napipati puls uhićenog muškarca. Dakle, već je bilo prekasno.

U 20:27 sati, Chauvin je maknuo koljeno s Floydova vrata, a njegovo je beživotno tijelo potom prebačeno u vozilo hitne pomoći te prevezeno u medicinski centar okruga Hennepin.

Proglašen je mrtvim otprilike sat vremena kasnije.

Danas, osam dana nakon ovog nemilog događaja, diljem Amerike traju prosvjedi, ali i neredi koje stvaraju određene skupine prosvjednika, a svi traže pravdu za Georgea i sve Afroamerikance u SAD-u i diljem svijeta. Od jučer na društvenim mrežama mnogi slavni, ali i nepoznati ljudi, objavljuju crne kvadrate u znak podrške Afroamerikancima. Neki ih napadaju da objavama na Instagramu ne čine ništa za bolji položaj crnaca u društvu, neki podržavaju svaku vrstu akcije u ovom vrlo teškom trenutku. 

Pogledajte neke od objava s društvenih mreža.

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr