Slana rolada idealna za nadolazeće blagdanske trpeze
Sastojci:
- šalica mlijeka
- 1/3 šalice glatkog brašna
- 1/4 šalice gustina
- 8 jaja
- 1,5 žličica soli
- papar
- 280 g zamrznutog špinata
- 3 mlada luka
- šalica cheddar sira
- cherry rajčice
- rikula
- vlasac
Priprema:
Zagrij pećnicu na 175°C. Obloži dno i stranice lima domenzija cca 25x38 cm papirom za pečenje, tako da papir prelazi rubove lima.
U velikoj zdjeli pjenjačom dobro promiješaj mlijeko i brašno dok smjesa ne postane glatka. Dodaj jaja, sol i obilnu količinu svježe mljevenog crnog papra pa opet dobro promiješaj dok se jaja ne sjedine. Dodaj nasjeckani špinat, odmrznut i dobro ocijeđen (možeš koristiti i svježi, posebno mladi špinat, ali ga prvom moraš kratko blanširati u vreloj vodi ili pustiti da 'uvene' na tavici, na malo maslaca), razbij sve grudice, pa umiješaj sitno nasjeckani mladi luk (i bijele i zelene dijelove).
Smjesu ulij u pripremljeni lim i peci omlet, povremeno ga rotirajući kako bi se ravnomjerno ispekao, dok rubovi i veći dio sredine ne postanu čvrsti (središte može ostati lagano mekano), otprilike 10-12 minuta.
Pospi omlet sirom i vrati u pećnicu na dodatne 2-3 minute, dok se sir ne otopi. Izvadi omlet iz pećnice i pažljivo ga, s papirom, prebaci na veliku rešetku za hlađenje.
Pomoću kuhinjske krpe zaštiti ruke od topline i počni rolati omlet s kraće strane, pritom koristeći papir da čvrsto zarolaš omlet. Ako je potrebno, koristi rub špatule kako bi omlet učvrstio tijekom rolanja.
Prebaci zarolani omlet na tanjur za posluživanje. Ako želiš, ukrasi tanjur rikolom, cherry rajčicama ili vlascem. Posluži omlet narezan na kriške debljine otprilike 2,5 cm.