Slatko ljeto: Limun kuglice s bijelom čokoladom
Limun kuglice s bijelom čokoladom su desert koji osvaja izgledom i okusom. Priprema je jednostavna, izgledaju dobro i super su spoj slatkog i osvježavajuće-kiselkastog. Prednost ovog recepta za limun kuglice s bijelom čokoladom je u tome što možeš nekoliko koraka odraditi unaprijed. Ganache se može pripremiti danima prije i čuvati u hladnjaku, a gotove kuglice možeš zamrznuti i vaditi po potrebi.
SASTOJCI
- bijela čokolada 340 g
- maslac 0,50 šalica
- slatko vrhnje 0,33 šalica
- sok od limuna 1 žlica
- limunova korica 1 žličica
- sol 0,12 žličica
- limun 1 kom
- šećer 0,50 šalica
- limun šećer 85 g
POSTUPAK
- Stavi nasjeckanu bijelu čokoladu u veliku zdjelu otpornu na toplinu.
- U manjoj posudi na srednje jakoj vatri spoji maslac i slatko vrhnje. Pusti da zavrije.
- Prelij vruću smjesu preko bijele čokolade. Ostavite smjesu da odstoji 5 minuta.
- Umuti limunov sok, naribanu koricu i sol dok smjesa ne postane glatka i sjajna.
- Stavi smjesu u hladnjak da se stegne (oko 3 sata).
- U međuvremenu pažljivo oguli koru limuna u tankim trakama, pazeći da ne zahvatiš bijelu kožicu.
- Stavi koru u sjeckalicu sa šećerom i limun šećerom. Miksaj dok korica ne bude sitno nasjeckana. Prebaci aromatizirani u plitku zdjelu i ostavi sa strane.
- Žlicom ili malom mjericom za kekse vadi kuglice od ohlađene smjese na tanjur.
- Oblikuj kuglice rukama dok ne budu glatke. Ako omekšaju, vrati ih kratko u hladnjak.
- Kad su sve kuglice oblikovane, još ih jednom ohladi 30 minuta.
- Uvaljaj svaku kuglicu u pripremljeni aromatizirani šećer, neka se oblože sa svih strana.
- Posluži ohlađeno, po želji u malim papirnatim košaricama.