Slatko osvježenje: Domaći sladoled od šljiva
Sastojci:
- 450 g šljiva
- 250 g šećera
- 2 bjelanjka
- 300 ml vrhnja za šlag
- 300 g keksa
- 100 ml + 2 žlice vode
Priprema:
Malo dublju tepsiju (cca 30x20 cm) obloži papirom za pečenje. Šljive očisti od koštica, potom ih u posudi pomiješaj sa 2 žlice vode i 100 g šećera. Stavi na laganu vatru i kuhaj 10-ak minuta dok šljive ne omekšaju.
Pusti da se šljive malo ohlade, a zatim ih smiksaj u blenderu ili štapnim mikserom. Šljive procijedi kroz cjedilo da ukloniš komadiće kože. Ostavi da se hladi.
Ostalih 150 g šećera pomiješaj sa 100 ml vode i stavi na laganu vatru. Kuhaj oko 5 minuta, odnosno dok se šećer ne rastopi.
Bjelanjke miksaj dok ne postanu pjenasti i miksajući bez prestanka polako usipaj sirup od šećera i vode.
U drugoj posudi smiksaj šlag, a zatim lagano umiješaj šljive, bjelanjke i natrgaj kekse. Prebaci u pripremljeni pleh i stavi na hlađenje. Izvadi iz zamrzivača 5-10 minuta prije posluživanja.
Još ovakvih recepata pronađi na portalu MissGastro!