Sočne lazanje po receptu slavne Mary Berry
Sastojci:
BOLONJEZ:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 900 g goveđeg mljevenog mesa
- 2 luka, grubo nasjeckana
- 4 štapića celera, narezana na kockice (po želji)
- 2 češnja češnjaka, zgnječena
- 2 žlice brašna
- 150 ml goveđeg temeljca
- 1 žličica šećera
- 3 žlice umaka od rajčice
- 1 žlica nasjeckane majčine dušice
- 2 x 400 g limenke nasjeckane rajčice
BEŠAMEL:
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 750 ml vrućeg mlijeka
- 2 žličice Dijon senfa
- 50 g parmezana
- sol i svježe mljeveni crni papar
LAZANJE:
- 12 listova lazanja
- 75 g cheddara, naribanog
Priprema:
Za bolonjez, zagrij veliku tavu i dodaj ulje. Dodaj mljeveno meso i dinstaj dok ne porumeni.
Prebaci ga na tanjur, a u tavu dodaj luk, celer i češnjak, pirjaj povrće dok ne omekša. Vrati meso u tavu i umiješaj brašno. Dodaj temeljac i pusti da zavrije.
Dodaj šećer, pire od rajčice i timijan, a zatim dobro promiješaj. Umiješaj konzerviranu rajčicu. Ponovno zakuhaj, poklopi i pusti da se krčka 45 minuta ili dok govedina ne omekša.
Za bešamel, otopi maslac u loncu. Dodaj brašno i postupno dodaj mlijeko, miješajući umak dok se ne zgusne. Dodaj Dijon senf i parmezan i dobro začini solju i paprom.
Stavi trećinu bolonjez umaka na dno plitke posude. Povrh mesa, žlicom stavi trećinu bešamel umaka. Zatim poredaj jedan sloj listova za lazanje.
Ponavljaj ovaj redoslijed dok ne potrošiš sve sastojke. Na kraju, završni sloj listova za lazanje, prelij preostalim bešamel i obilno pospi cheddar sirom.
Lazanje ostavi da odstoje šest sati prije pečenja kako bi tjestenina omekšala. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Stavi lazanje u pećnicu i peci 45 minuta - ili dok na vrhu ne poprime zlatno smeđu boju.
Originalni recept možete pronaći na portalu MissGastro!