Stanje u Amazoniji stravično je: Dim se vidi čak i iz svemira

Twitter
U razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine u Amazoni je zabilježeno više od 73.000 požara, što je rekordna brojka u usporedbi sa 39.759 požara u cijeloj 2018. godini.
Vidi originalni članak

Amazona gori. O tome malo tko govori, ali stupanj katastrofe koji se ondje događa već je odavno prešao stupanj alarmantnosti. NASA je objavila kako se razmjeri katastrofe sada mogu vidjeti čak i iz svemira.

U razdoblju od siječnja do kolovoza zabilježeno više od 73.000 požara

U razdoblju od siječnja do kolovoza ove godine u Amazoni je zabilježeno više od 73.000 požara, što je rekordna brojka u usporedbi sa 39.759 požara u cijeloj 2018. godini, izvijestili su iz Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja. Broj požara povećan je za 84 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a najveće je to povećanje zabilježeno od 2013. godine, otkako INPE provodi istraživanja.

Samo od utorka zabilježeno je više od 9.500 novih požara u Amazoniji, domu najveće svjetske prašume. I, nije riječ samo o najvećoj svjetskoj prašumi, već o plućima Zemlje koja imaju vitalnu ulogu u usporavanju globalnog zatopljenja.

Potpuno zamračenje u Sao Paolu

Posebnu je zabrinutost izazvao potpuni nestanak električne energije koji se početkom tjedna dogodio u Sao Paolu u Brazilu, koji se nalazi niti 3.000 kilometara od Amazonije. Pa, evo što se zapravo događa ondje i kako i ti možeš pomoći spriječiti daljnju katastrofu.

Požari u Amazoniji izmakli su kontroli

Ovo ti je vjerojatno jasno ako si u proteklih nekoliko tjedana proveo i deset sekundi na internetu.

Stanje je iz sekunde u sekundu sve gore

Stanje je postalo toliko ozbiljno da je dim požara zabilježen čak i iz svemira, javila je NASA početkom tjedna. Fotografije koje su podijelili su ozbiljno zabrinjavajuće. 

Iako je Amazonija tijekom svoje povijesti bila uglavnom otporna na požare zbog vlažnih uvjeta koji njome vladaju, povećana suša je, u kombinaciji s ljudskim aktivnostima, dovela do naglog povećanja broja požara na tom području.

Kako su požari uopće krenuli?

Iako požari u Amazoni za vrijeme sušne sezone nisu nikakva novost, ove godine razmjeri su najgori dosada. Također, ovoga se puta radi o iznimno sumnjivim uzrocima koji su doveli do požara koje danas gledamo.

Britanski Express piše kako su neki od požara namjerno podmetnuti kako bi se prokrčile šume za potrebe uzgoja stoke. Kontroverzni brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, pak, ima drugačiju teoriju uzroka ovih katastrofalnih požara.

On je za požare optužio neprofitne organizacije rekavši da namjerno pale šume kako bi posramili Vladu koja im je ukinula novčana sredstva. Ova teorija zavjere razljutila je stanovnike Brazila, ali i ljude diljem svijeta, posebice zato što je on tijekom svog mandata svojim politikama i postupcima poduzimao korake koji nikako nisu išli niti ne idu u prilog očuvanju okoliša.

Naime, prema pisanju CNN-a, 'uplitanje države' u Brazilu ustvari čini jednostavnijim eksploataciju šuma, a akcije neprofitnih organizacija koje se bore za zaštitu i očuvanje okoliša otežane su otkako je na vlasti predsjednik Bolsonaro. 

Kako ti možeš pomoći smanjiti razmjere katastrofe u Amazoniji?

Da bi pomogao i barem na neki način doprinio smanjenju katastrofe u Brazilu, ne moraš fizički biti ondje, biti vatrogasac ili član neprofitne organizacije. Postoji brdo opcija koje i tebi daju moć da barem nekako pomogneš u ovoj ozbiljno katastrofalnoj situaciji ne samo za Brazil i Južnu Ameriku, već i za cijeli svijet.

1. Možeš se uključiti u akcije Rainforest Action Networka.

2. Pomozi životinjama koje žive u Amazonskoj prašumi donacijama WWF-u.

3. Možeš potpisati i peticiju za spas Amazone. Greenpeace je pokrenuo jednu takvu.

4. Fast Company piše kako možeš pomoći i na način da smanjiš konzumaciju govedine koja se ondje uzgaja, a meso goveda najčešće se nalazi u burgerima lanaca brze prehrane i prerađenim goveđim proizvodima.

Pitali smo vas

via GIPHY

Pitali smo i vas na Instagramu što mislite o ovoj katastrofi i klimatskim promjenama koje vladaju planetom te što vi činite kako biste ih spriječili. Ovo su neki vaši odgovori:

"Moja ekipa i ja već neko vrijeme nosimo velike vreće sa sobom i te vreće punimo smećem koje drugi bacaju uokolo", napisala nam je Lusy Lu.

"Plastične boce redovito nosim na reciklažu", napisala je Ivana Fiket.

"Ja skupljam boce i recikliram plastiku i ostali otpad", napisala je Ivana Blaslov.

Posjeti joomboos.24sata.hr