Što je Istanbulska konvencija o kojoj bruji Hrvatska?

https://www.instagram.com/hearstwomen
Istanbulska konvencija zalaže se za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Žene u Hrvatskoj doživljavaju nasilje svaki dan, a da se o tome ni ne zna. Samo jedna od pet žena prijavit će to nasilje, a sve institucije koje bi im trebale pružiti pomoć to ne čine ili nisu dovoljno brze. To je jedan od glavnih razloga zašto se nasilje ne prijavljuje.
Vidi originalni članak

U svibnju 2011. Vijeće Europe prihvatilo je Konvenciju o borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. 

To je dokument koji potvrđuje da je nasilje nad ženama ozbiljan oblik diskriminacije i  kršenja ljudskih prava. Istanbulska konvencija ima status međunarodnog ugovora i jača je od državnih zakona. Ako Hrvatska ratificira konvenciju, treba joj podrediti i prilagoditi sve svoje ostale zakone.

U Hrvatskoj je od 2010 do 2017. ubijeno 156 žena i svi šute o tome. Njih 114 ubili su njima bliski ljudi, a 69 partneri. Žene se boje i ne dobivaju pomoć koju trebaju, pa se zato boje bilo što prijaviti. 

- Sklona sam vjerovati da je tamna brojka neprijavljivanja nasilja i veća jer žene koje ga prijave prolaze novu viktimizaciju od sustava. Sva tijela i institucije koje bi im trebale pružiti pomoć, podršku i prekinuti kolo nasilja ne čine to ili čine nedovoljno brzo i kvalitetno- kaže Neva Tolle, aktivistica za ženska prava i dodaje da se Istanbulska konvencija mora ratificirati

Tako bi sve žrtve trebale imati osiguranu pomoć za oporavak, od medicinske i financijske pomoći, psihološkog savjetovanja do osiguranog mjesta u skloništu za žene i djecu. Žene žrtve trebale bi dobiti pomoć pri zapošljavanju i pronalasku novog mjesta za život. 

Jedini problem je što Hrvatska još uvijek nije ratificirala konvenciju. 

-Ne treba imati iluzije da će jutro nakon ratifikacije konvencije situacija postati bajna- rekla je Neva Tolle i dodala da će se nakon ratifikacije institucije bolje pobrinuti o tome da žrtva bude zaštićena i da ju se ne osuđuje

Ovaj dokument su već ratificirale i naše susjedne zemlje BiH, Srbija, Crna Gora i Slovenija. 

Naime, u Hrvatskoj su se javila podijeljena mišljenja. Nisu svi za ratifikaciju Istanbulske konvencije i neki joj se žestoko protive. 

Razlog tome je prvenstveno uvođenje rodne ideologije.  

- Predlažemo da se sutra donese zakon, koji će imati sve pozitivne odredbe konvencije pa i restriktivnije mjere zaštite od nasilja. No zagovornicima konvencije nije do zaštite žena od nasilja nego do nametanja rodne ideologije - tvrdi Hrvoje Zekanović iz HRAST-a.

Katolička Crkva ne slaže se s načinom na koji Konvencija  definira pojmove obitelj, rod i rodno nasilje. Oni se boje zlouporabe pojedinih odredbi Konvencije koji su vezani uz ljudsko dostojanstvo i pitanja čovjekovog antropološkog identiteta. Crkva priznaje samo muškarca i ženu, a Istanbulskom konvencijom uvode se i drugi rodovi, kao transrodnost, što Crkvi ne paše. 

Protivnici smatraju da se može uvesti najviši stupanj zaštite od obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama bez ratifikacije Istanbulske konvencije. 

- Rodna ideologija ne postoji, izmislili su je oni koji žele da se ostane status quo i da žena ostane drugotna - protivničkim mišljenjima se suprotstavlja Tolle. 

 

Jesi spreman za izvlačenje nagrade? Ne propusti live izvlačenje Zabibuška sličica u četvrtak, 15.03. na JoomBoosovom Facebooku i Instagramu u 18 sati! Gledaj live i možda si baš ti taj koji će osvojiti mobitel Samsung Galaxy S8, igricu Fifa18 ili SonyPlayStation 4 Pro! 

Posjeti joomboos.24sata.hr