Stranger Things je inspiriran ovim događajima?

strangerthingstv/instagram
Vani je treća sezona Stranger Thingsa, a mi ti donosimo kratki pregled stvarnih događaja koji su (potencijalno) inspirirali ovu planetarno popularnu seriju.
Vidi originalni članak

Trebamo li se bojati čudovišta iz Upside Downa?

Postoje teorije o tome kako američka vlada zaista provodi eksperimente kontrole uma koji se odvijaju u saveznoj državi Tennessee, a Stranger Things je, inspiriran time, sličnu radnju samo smjestio u državu Indianu. Hmm...

via GIPHY

Teorija o eksperimentima američke vlade

Naime, teoretičari zavjera vjeruju kako su u vrijeme Hladnog rata (politički sukob između zapadnih sila predvođenih SAD-om i istočnih sila predvođenih SSSR-om koji se vodio od 1945. do 1991. ) otimali djecu iz manjih, ruralnih američkih mjesta te da su na njima provodili eksperimenti kontrole uma za psihološka istraživanja.

Knjiga o ovim navodnim događajima

via GIPHY

U to je istraživanje bilo uključeno i putovanje kroz vrijeme, a ako pratite seriju, onda znate o čemu pričamo.

Eksperimenti su navodno provedeni u postajama Hero Hero i Montauk Air Force, a Preston B. Nichols, jedan od navodno otetih dječaka, objavio je i knjigu o svom iskustvu koju je nazvao Montauk Project: Experiments in Time.

via GIPHY

Montauk projekt nam se čini kao još jedna luda teorija zavjere, no neki ipak misle da - ima smisla.

Činjenica jest da je CIA provodila sličan program pod nazivom MKUltra. Svrha projekta bila je razviti lijekove koji bi mogli oslabiti ljude kroz kontrolu uma, a program je organiziran u suradnji s biološkim ratnim laboratorijima SAD-a.

via GIPHY

Radi li se tu doista o istinitoj priči ili je samo riječ o besmislenim teorijama, ostaje na prosidbu svima. No, ako pratite seriju, ili ste već odgledali treću sezonu, sigurni smo da ste uživali i da sad jedva čekate novu. Trebale bi izaći još dvije!

RIJEŠI KVIZ: Koji si lik iz Stranger Thingsa?

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr