Tačke s pekmezom nas vraćaju u djetinjstvo

vladivojrelic/instagram
Ovaj recept miriše na slavonska ljeta kad se šljive koriste na bezbroj načina
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 400 g kuhanog krumpira
  • 150 g glatkog brašna
  • 50 g maslaca
  • 1 jaje
  • pekmez od šljiva
  • 80 g maslaca
  • 50 g krušnih mrvica
  • 2 žlice šećera
  • mljeveni orasi

Priprema:

Krumpir zgnječi kao za pire i dodaj jaje i maslac te dobro sjedini. Na kraju dodaj brašno i umijesi glatko tijesto.

Tijesto ostavi 20-ak minuta da malo odmori te ga razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi na debljinu do pola centimetra. Izreži tijesto na oblike po želji (pravokutno ili okruglo). 

Stavi žlicu pekmeza na svaki komad tijesta, preklopi tijesto i pritisni krajeve vilicom.

Kuhaj tačke u zagrijanoj vodi dok se ne dignu na površinu vode. U tavi otopi maslac te mu dodaj šećer i mrvice. Lagano ih preprži koju minutu.

Dodaj kuhane tačke u prepržene mrvice i posluži posipane orasima.

Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.

Posjeti joomboos.24sata.hr