Tripice ili fileki: Jelo koje ili voliš ili ne voliš!
Ovo starinsko jelo mnogi obožavaju, a mnogi ga ne mogu ni pogledati
Sastojci:
- 1 kg junećih ili telećih tripica
- 2 glavice luka
- 2 režnja češnjaka
- 2 mrkve
- 100 g korijena celera
- 50 g slanine
- 200 ml bijelog vina
- 500 ml pasate od rajčice
- 2 lovorova lista
- svježi list peršina
- 5 krumpira
- sol, papar
- voda
- ocat
Priprema:
Nasitno nasjeckaj luk, češnjak, mrkvu i celer te prži na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša (po potrebi ulij malo vode da ne zagori). Dodaj i pancetu narezanu na kockice i poprži, zatim i vino pa pusti da ishlapi.
Potom dodaj rajčice, lovorov list i 2-3 čaše vode. Kad jelo zakuha, dodaj tripice (ako imaš svježe, prethodno ih skuhaj u vodi sa 2 lovorova lista, 2 češnja češnjaka, malo octa i soli pa kuhaj dok tripice ne omekšaju).
Kuhaj oko pola sata pa dodaj krumpir narezan na kockice. Kuhaj još 45 minuta do 1 sat. Na kraju dodaj nasitno nasjeckan peršin.