Uz ovih 10 trikova ćete dobiti najkremastiji ajvar

canva
Ako ste se odlučili na pripremu domaćeg ajvara, pročitajte ove savjete uz koje ćete postići savršenu teksturu
Vidi originalni članak

1. KVALITETNI SASTOJCI

Izaberite najkvalitetnije sastojke. Da bi okus vašeg ajvara bio nenadmašan, morate paziti kakve sastojke koristite, piše missgastro.

2. SVJEŽE POVRĆE

Birajte što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje.

3. PRODIMLJENA AROMA

Ako volite blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispecite na ploči štednjaka na drva, ali dobro pripazite da vam ne izgore.

4. TRIK ZA SKIDANJE KOŽICE

Pečene paprike stavite u posudu i prekrijte plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će vam olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedite ju.

5. ČISTA VODA

Dok čistite paprike i patlidžane, u blizini imajte posudu s čistom vodom kako biste mogli oprati prste od sjemenki i kožica koje će vam se lijepiti za prste. Znam da ćete doći u napast, ali nikako nemojte pečeno povrće ispirati u vodi!

6. POBRINITE SE DA NEMA NIKAKVIH NEPOŽELJNIH SASTOJAKA

U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očistite.

7. NEKA SE SVE DOBRO OCIJEDI

Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pustite da se ocijede preko noći, a sameljite ih na mašini za meso. Time ćete skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.

8. MIJEŠAJTE ŠTO VIŠE

Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljajte bez nadzora i neprestano miješajte jer vrlo lako može zagorjeti ako ste nepažljivi, a kada se to dogodi, okus ničime više nećete moći poboljšati.

9. ZAČINE DODAJTE NA KRAJU

Ulje postupno dolijevajte u ajvar svakih 20-30 min, a većinu začina dodajte u zadnjih 30-45 min kuhanja.

10. ŠTO DUŽE KUHATE, TO BOLJE

Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između 2 i 3 sata, zato budite strpljivi.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr