Vaš ljubimac naginje glavu dok mu pričate? Evo zašto

canva
Ovo su razlozi zašto ljubimac naginje glavu dok mu nešto govorite
Vidi originalni članak

Psi imaju izuzetno osjetljiv sluh i sposobni su registrirati daleko veći raspon frekvencija od ljudi. Stoga je jedno od objašnjenja zašto naginju glavu i to jer i ta navika pomaže postavljanje vanjskog dijela uha u pravu poziciju, a sve kako bi mogli locirati izvor tog zvuka, piše 24sata.

"Oni mogu naginjati glavu i kao odgovor na određene riječi koje bi im mogle biti značajne, poput 'poslastica', 'loptica', 'idemo'" objašnjava Wailani Sung, stručnjakinja za ponašanje životinja.

Jednako je i kada psu govorite nešto što ne razumije potpuno pa nagne glavu lijevo ili desno. To može biti prirodni odgovor na stvari koje čuje, a koje ga asociraju na nešto fino i zabavno, nešto poznato, ali nije posve siguran da pričate o tome.

"Pas pokušava shvatiti što govorite, što znači da možda pokušava slušati riječi koje razumije ili su mu značajne. Psi znaju naginjati glavu i kada procjenjuju neobične ili nove zvukove, oni su znatiželjna bića", kaže Wailani Sung.

Dr. Stanley Coren je u časopisu Psychology Today pojasnio da psi mogu naginjati glavu i kako bi bolje čuli, i to je objasnio. Kaže kako se pseća njuška nalazi u njegovom vidnom polju, kao i nos kod ljudi. Stoga pas zna naginjati glavu kako bi pomaknuo njušku i bolje vidio ono što ga zanima. 

Naglašava kako iz te poze pas bolje vidjeti ljudska usta, posebno kada mu se čovjek obraća riječima.

 

Posjeti joomboos.24sata.hr