Mljac: Ovaj veganski kolač od limuna ćeš obožavati!

canva, JoomBoos
U zadnje vrijeme boravili smo kod kuće i rijetko tko se kretao. Dok su neki uspjeli održati fizičku kondiciju vježbajući kod kuće, drugi su ipak više trenirali pečenje kolača
Vidi originalni članak

Nakon ovog dijetalnog kolača od limuna ćeš se zapitati zašto ti je do sada uopće bio potreban šećer? Recept je osmislio tim kuhara i nutricionista, a sve namirnice koje će ti biti potrebne za pripremu kolača su veganske i bezglutenske. Dakle, osim što ćeš unijeti manje kalorija, konzumirati ćeš nešto ukusno, ali i zdravo, javlja Her .

Potrebne namirnice:

NADJEV:

125 g oraha namočenih u toploj vodi četiri sata, a potom ocijeđenih

225g vrhnja od kokosa  

2 žlice kukuruznog brašna

125ml limunovog soka (oko 2 limuna) 

Isjeckana morska sol

60g ksilitola (alternativa šećeru, prirodni zaslađivač)

Javorov sirup

BAZA:

125g zobi bez glutena

125g mljevenih badema

Prstohvat morske soli

ksilitol 

100g kokosovog ulja, rastopljenog

ekstrakt vanilije

Način pripreme:

1. Prekrijte kvadratni lim za pečenje veličine 20 cm s papirom za pečenje i prethodno zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.  

2. Dodajte zob, bademe, morsku sol, ksilitol u lonac i pirjajte dok fino ne porumeni. Dodajte preostale sastojke i kratko mijesite da dobijete mekano tijesto. Ako je previše mrvica dodajte malo vode.

3. Smjesu stavite u posudu za pečenje i čvrsto pritisnite da prekrijete dno lima za pečenje.

4. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 10-15 minuta dok tijesto lagano ne poprimi zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice.

5. Za nadjev izmiješajte sve sastojke zajedno u miješalici velike brzine dok smjesa ne postane glatka i kremaste. Prelijte nadjev preko kore te ravnomjerno razmažite.

6. Pecite sve skupa  još 20 minuta ili dok samo ne postane čvrsto. Ostavite da se kolač potpuno ohladi, a zatim ga stavite u hladnjak na tri do četiri sata da se stisne.   

I za kraj, izrežite na kvadrate, ukrasite svježim limunom te uživajte u kolaču zajedno sa svojim ukućanima.

 

Pogledaj novu epizodu Ekskurzije u karanteni na JoomBoos YouTube kanalu.

Posjeti joomboos.24sata.hr