Mljac: Ovaj veganski kolač od limuna ćeš obožavati!
Nakon ovog dijetalnog kolača od limuna ćeš se zapitati zašto ti je do sada uopće bio potreban šećer? Recept je osmislio tim kuhara i nutricionista, a sve namirnice koje će ti biti potrebne za pripremu kolača su veganske i bezglutenske. Dakle, osim što ćeš unijeti manje kalorija, konzumirati ćeš nešto ukusno, ali i zdravo, javlja Her .
Potrebne namirnice:
NADJEV:
125 g oraha namočenih u toploj vodi četiri sata, a potom ocijeđenih
225g vrhnja od kokosa
2 žlice kukuruznog brašna
125ml limunovog soka (oko 2 limuna)
Isjeckana morska sol
60g ksilitola (alternativa šećeru, prirodni zaslađivač)
Javorov sirup
BAZA:
125g zobi bez glutena
125g mljevenih badema
Prstohvat morske soli
ksilitol
100g kokosovog ulja, rastopljenog
ekstrakt vanilije
Način pripreme:
1. Prekrijte kvadratni lim za pečenje veličine 20 cm s papirom za pečenje i prethodno zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.
2. Dodajte zob, bademe, morsku sol, ksilitol u lonac i pirjajte dok fino ne porumeni. Dodajte preostale sastojke i kratko mijesite da dobijete mekano tijesto. Ako je previše mrvica dodajte malo vode.
3. Smjesu stavite u posudu za pečenje i čvrsto pritisnite da prekrijete dno lima za pečenje.
4. Pecite 15 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i pecite 10-15 minuta dok tijesto lagano ne poprimi zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice.
5. Za nadjev izmiješajte sve sastojke zajedno u miješalici velike brzine dok smjesa ne postane glatka i kremaste. Prelijte nadjev preko kore te ravnomjerno razmažite.
6. Pecite sve skupa još 20 minuta ili dok samo ne postane čvrsto. Ostavite da se kolač potpuno ohladi, a zatim ga stavite u hladnjak na tri do četiri sata da se stisne.
I za kraj, izrežite na kvadrate, ukrasite svježim limunom te uživajte u kolaču zajedno sa svojim ukućanima.
Pogledaj novu epizodu Ekskurzije u karanteni na JoomBoos YouTube kanalu.