Sve što moraš znati o državnoj maturi

Sanjin Strukic/PIXSEL
Evo što te očekuje na državnoj maturi...
Vidi originalni članak

Koncentrirajte se, naspavajte, provjerite gdje polažete ispite, i ako to nije vaša škola izračunajte koliko vam vremena treba do tog mjesta kako biste bili tamo pola sata prije početka ispita. Ponesite osobnu iskaznicu, dozvoljeni pribor, uklonite sat, slušalice i vjerujte u sebe. Za ovo ste se pripremali najmanje četiri godine tijekom srednjoškolskog obrazovanja, poručuje Maja Jukić, v.d. ravnateljice Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. 

Nakon što završe četvrti razred, maturanti imaju dva tjedna vremena za završne pripreme i ponavljanje. Najveća novost na ovogodišnjim ispitima jeste da su za hrvatski uvedeni minimalni pragovi i za test i za esej

U planu za iduću godinu je, kaže, uvođenje istog principa i za strane jezike. Ove će godine učenici iz hrvatskog pisati prvo književnost i jezik, odnosno test, a potom esej. Promjene su uvedene za još devet predmeta, a one se uglavnom odnose na način bodovanja, vrstu i broj zadataka, te trajanje ispita. 

via GIPHY

Do 17. svibnja moguće je odjavljivati ispite, a do 7. svibnja i mijenjati razine prijavljenih ispita. Oni koji ne odjave ispite na koje neće izaći postaju obveznici plaćanja, te za svaki ispit na koji ne izađu plaćaju 175 kuna.

- Državna je matura tu da omogući i onim učenicima koji možda zbog geografske udaljenosti ne bi mogli doći na prijemni ispit na fakultet da pokažu svoje znanje - kaže Zlatko Zadelj. 

Posebnost državne mature ogleda se i u jedinstvenoj u primjeni te prilagodbi ispitne tehnologije. Ove im je godine više od 600 učenika zatražilo prilagodbu ispita. 

Učenici koji slabije vide zahvaljujući prilagodbi imaju povećan font, neki imaju produljeno vrijeme pisanja, a oni koji imaju određene motoričke smetnje mogu imati i pomagača koji im lista ili piše. Među učenicima koji pišu prilagođene ispite su i slijepi učenici koji se školuju po redovnom programu, ali i oni koji slabije čuju. Posljednjima se može za polaganje slušnog ispita dati posebna prostorija.

Ključni datumi za polaganje mature

Ljetni ispitni rok počinje 7. lipnja i traje do 29. lipnja. Hrvatski jezik se piše 18. i 19. lipnja, a matematika je na rasporedu u 4. tjednu 27. lipnja. Prvi rezultati se objavljuju 11. srpnja. Rezultati i svi ispitni materijali pristupnika bit će objavljeni na stranicama NCVVO-a .

Na ovom linku možeš pronaći ispitne kataloge i proći gradivo, te provjeriti svoje znanje. 

https://www.ncvvo.hr/ispitni-katalozi-drzavnu-maturu-2017-2018/

https://www.ncvvo.hr/

Stigao nam novi broj JoomBoos VideoStar magazina u kojem smo, samo za vas, pripremili hrpu iznenađenja.

Možete odabrati između dvije naslovnice. Na jednoj se nalazi zločesti dečko YouTubea Logan Paul, a na drugoj jedna od najpopularnijih hrvatskih YouTuberica SaamoPetra.

Ne propusti odlične modne savjete i pročitaj kako isfurati jednu od najpopularnijih boja sezone.

Otkrij pedeset nijansi žute i saznaj kako uvijek biti trendi u školi.

U magazinu možeš dobiti super cool dar - personalizirane kartice s motivacijskom porukom koju su ručnu potpisali najpoznatiji hrvatski YouTuberi i Nescafe 3u1.

Posjeti joomboos.24sata.hr