Voćna kremšnita: Kolač u koji ćete se zaljubiti na prvi griz!

youtube/canva
Donosimo vam recept za savršenu kremastu poslasticu - kremšnitu s višnjama
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • pakiranje lisnatog tijesta
  • 6 jaja

  • 1 l mlijeka

  • 450 g šećera

  • 2 pudinga od vanilije

  • 4 vrhom pune žlice gustina

  • 2 vanilin šećera

  • 450 g višanja

  • 150 ml vode

Priprema:

Lisnato tijesto odmrznuti i razvući valjkom na veličinu lima za pečenj. Ispeći posebno, jednu po jednu koru. Kore treba razvaljati malo veće od veličina lima u kojem ćete pripremiti kremšnite jer će se kora prilikom pečenja skupiti i napuhati. Kako se kora ne bi previše napuhala izbockajte ju vilicom na više mjesta. Kore peći na papiru za pečenje.

Za kremu od višanja višnje zakuhati sa vodom i šećerom. Kada zavri, umiješati puding koji treba razmutiti pjenjačom sa cca 30ml vode. Kuhati uz miješanje nekoliko minuta. Krema je gotova kad postane jednolično sjajna i kompaktna. Još vrućim nadjevom od višanja premazati pripremljenu pečenu koru lisnatog tijesta unutar lima.

Za žutu kremu odvojiti bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke miksati dok ne ostanu potpuno čvrsti snijeg. Tada dodati polovicu šećera i miksati dok ne postanu sjajni pa posremiti u hladnjak dok kuhate ostatak kreme. Potom miksati žumanjke sa preostalom polovicom šećera dok ne postanu potpuno pjenasti i svjetlo žuti, dodati tada puding, vanilin šećer, gustin i 5-6 žlica mlijeka. Ostatak mlijeka zakuhati pa u kipuće ukuhati smjesu od žumanjaka. Kuhati uz neprestano miješanje 6-8 minuta. Kada se krema skuha i zgusne umiješati u nju, dok je još vruća snijeg od bjelanjaka i dobro sve promiješati pjenjačom. Žutom kremom odmah preliti sloj nadjeva od višanja.

Preostalu pečenu koru lisnatog tijesta izmrviti rukama i posipati po još vrućoj kremi. Ako tako više volite, koru ne morate mrviti nego je tako cijelu ili izrezanu na kocke stavite preko kreme. Kremšnite hladiti najprije na sobnoj temperaturi, a potom u hladnjaku.

Poslužiti rezano na kocke posipano sa malo šećera u prahu. Dobar tek!

Originalni recept možete pronaći ovdje.

Posjeti joomboos.24sata.hr