Zašto pizzu sa sirom zovemo Margarita?
Portal HuffPost otkrio nam je kako je 1889. godine prvi put ispečena najpoznatija pizza na svijetu, pizza Margherita, koju mnogi Talijani smatraju jedinom pravom pizzom.
Nastala je povodom posjeta kralja Umberta i kraljice Margherite. Preteča današnje pizze, okrugla, plosnata lepinja, jela se u prastara vremena na području Babilona, Egipta i ostalih drevnih kultura.
Pizzaiolo, majstor za pečenje pizza, Rafaele Esposito, kojega mnogi nazivaju i ocem pizze, osmislio je patriotsku pizzu koja je i svojim izgledom i okusom oduševila kraljevski par, a posebno kraljicu koja joj je darovala svoje ime. Pizzu je nadjenuo nadjevima u bojama zastave, crvenom rajčicom, svježim zelenim bosiljkom i bijelim sirom mozzarellom.
Potkraj 19. stoljeća pizza postaje sve popularnija. Nadijeva se rajčicom, češnjakom, slanim inćunima, gljivama, maslinama, kobasicama i sirom, prodaje se i konzumira tijekom cijelog dana, za doručak, ručak i večeru te tako postaje prvo fast food jelo u povijesti.
U to vrijeme, zahvaljujući talijanskim emigrantima, pizza dospijeva i u Ameriku. Doseljenici Talijani najprije je mijese, nadijevaju i peku samo za vlastite potrebe u lokalnim pekarama uz naknadu za peć i drva, a nakon što su se udomaćili, početkom 20. stoljeća otvaraju i vlastite pekare i pizzerije, tako da je prva pizzeria otvorena 1905. godine u New Yorku. Unatoč tomu, pizza je u Americi, jednako kao i u Francuskoj, Engleskoj i Španjolskoj, postala popularna tek nakon Drugog svjetskog rata.
ŽELIŠ IMATI TETOVAŽU KAO TVOJI OMILJENI YOUTUBERI LAYZ I DENNIS DOMIAN? Brzo na kioske Tiska gdje te uz ljetno izdanje JoomBoos VideoStar magazina čeka PREDOBRA TETOVAŽA.