Zašto su kitovi na Trgu bana Jelačića?

Patrik Macek/PIXSELL
Žele podići svijest o sve većem problemu plastičnog otpada kojeg su oceani prepuni, a koji šteti životinjama koje u njima žive
Vidi originalni članak

Greenpeace, globalna organizacija za zaštitu okoliša, na glavnom zagrebačkom trgu postavila je instalaciju kitova koji izranjaju iz mora punog smeća visoku šest metara, piše 24sata.

Time su htjeli na simboličan način prikazati i upozoriti na opasno onečišćenje oceana, a u pozadini instalacije čak se čuje i tužno glasanje kitova. 

Ovom kampanjom želi se podići svijest ne samo o tome koliko su mora onečišćena, već i o tome kolike posljedice zbog tog onečišćenja trpe živa bića koja žive u morima, piše Greenpeace Hrvatska. 

I sami se moramo pokrenuti

Još jedan od načina na koji se iz Greenpeacea bore s povećanjem onečišćenja plastikom je i europska Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu, čije je donošenje u tijeku. "Želimo potaknuti Ministarstvo zaštite okoliša i energetike da se založi za ambicioznije mjere Direktive te njezinu provedbu u što kraćem roku. Svakako posebna odgovornost leži i na proizvođačima i tvrtkama koji na tržište plasiraju ogromne količine plastične ambalaže i jednokratne plastike općenito", izjavila je Petra Andrić, voditeljica kampanje Greenpeacea.

No, i na nama je da se počnemo odgovornije ponašati prema okolišu u kojem, na kraju krajeva, živimo i sami. Jučer su građani mogli potpisati peticiju na Trgu, ali i izračunati svoj plastični otisak i saznati kako promjenom navika mogu spriječiti zagađenje oceana i mora plastikom, piše Greenpeace.

TOTALNI JOOMBOOS:  Najveći YouTube spektakl u Europi!

21.10. Arena Zagreb postaje središte YouTube scene! Dovodimo najjačeg svjetskog youtubera KSI-a i više od 50 najpopularnijih regionalnih YouTube zvijezda.

Navala za kartama je ogromna, pa požuri i kupi karte na totalni.joomboos.hr prije nego što se rasprodaju!

Posjeti joomboos.24sata.hr