Zbog jedne poruke možeš sve izgubiti na svom iPhoneu

Apple
Svi znamo da je Apple redovito pegla bugove po kojima je iOS 11 zloglasan, a sada imaju još veći problem...
Vidi originalni članak

Prošla godina bila je puna glitcheva i bugova na iPhoneu, ali i ostalim Appleovim uređajima. Nekima se iPhone gasio kad je sat otkucao 12.15, drugi su se bojali da im bilo tko se može spojiti na mac ili Macbook i dobiti administratorske ovlasti i tako im pokupiti sve podatke s kompjutera, i da, to se događali. Apple je brzo reagirao i pokušao napraviti patcheve da to popravi, ali ni ti patchevi nisu navodno bili sigurni niti su riješili problem. 

A sada je dosao novi.

Jedno slovo, glas ili poruke, na iPhoneu možeš izgubiti sve. 

Kako? Korisnici sada mogu slati tekstualne bombe putem aplikacija za dopisivanje, što uzrokuje ključni problem kad se u na jednoj od tih aplikacija pojavi određeno slovo iz teluganskog alfabeta. Telugu je jezik koji se govori u jugoistočnoj Indiji, a govori ga oko 70 milijuna ljudi. Iako se Teluga pismo ne koristi, ispalo je da je ono savršena klopka. 

Nakon što primiš poruku, aplikaciju u kojoj si je dobio tipa WhatsApp, Gmail, Facebook, iMessage... prestane raditi. No ne samo one, i ostale aplikacije prestanu raditi. Aplikacija će cijelo vrijeme pokušavati učitati poruku,  a na kraju ćeš navodno morati vratiti mob na tvorničke postavke. 

No ipak postoji riješenje.

Ako si dobio poruku, ali je nisi otvorio neka ti frend pošalje bilo kakvu drugu poruku... bilo što. Tako će poruku sustav izbaciti da se automatski otvori kad uđeš u aplikaciju. Ako si na homepageu aplikacije poput Messangera i dobio si ukletu poruku, ne otvaraj je. Jednostavno obriši cijeli razgovor u kojem je ta poruka, piše vt.co.

Bug targetira iPadove, iPhoneove, Macove, MacBookove, Apple sat i TV, a iz Applea su javili da su svjesni problema i da  će iOS 11.2.6. srediti taj problem pa ako niste updejtali možda bi bilo dobro da to napravite. 

Posjeti joomboos.24sata.hr