Nakon pričesti sav je novac darovao siromašnima

Pixsell
Iako je i sam imao puno želja, Stjepan je odlučio razveseliti one kojima je to puno potrebnije...
Vidi originalni članak

Stjepan Vujnovac, sada učenik 4. razreda Osnovne škole Vladimir Nazor iz Čepina, dugo je maštao što u travnju uraditi s darovima koje je trebao primiti kao darove u prigodi svete pričesti.

Nekako na vrhu popisa želja bile su lego kockice, već je sebe vidio kao Boba Graditelja, a to što je osmo i najmlađe dijete u obitelji Ivana (51) i Manuele (43), te braće i sestara Elizabete (24), Martina (23), Filipa (21), Petra (19), Ane (18), Tene (16) i Marine (15), dalo je naslutiti da bi lego kockica moglo biti u velikom broju.

No, bubicu u uho mu je bacio najstariji brat Martin, koji je odnedavno trbuhom za kruhom otišao u Dublin, predloživši Stjepanu da novac koji dobije daruje socijalnoj samoposluzi i tako pomogne potrebitima.

Stjepan nije zaboravio Martinov prijedlog i kad je u rukama, poslije prve pričesti, imao za njega ogromnih 450 kuna, dvojbe nije bilo.
- Idemo tamo gdje si mi rekao - obratio se bratu, a Martin nije imao druge nego sjesti u auto i odvesti ga u udrugu Rijeka ljubavi, koja upravlja socijalnom samoposlugom i skrbi o siromašnima.

Mama Manuela ga je pitala je li siguran da upravo to želi, no Stjepan je bio odlučan u želji da pomogne onima kojima će novac u tom trenutku puno više značiti nego njemu.

- Kad smo došli do udruge Rijeka ljubavi, malo su nas iznenadili rekavši da ne primaju novac nego hranu. Otišli smo u prvu trgovinu i za 450 kuna kupili graha i rajčica te sve donijeli u socijalnu samoposlugu. Mojoj sreći nije bilo kraja, jer sam znao da ću time nekoga obradovati - priča Stjepan.

O svojoj prekrasnoj gesti Stjepan, kao i njegova obitelj, dosad ništa nisu govorili u javnosti. Mediji su saznali za priču jer ih je o svemu obavijestila Štefica Čučak iz udruge Rijeka ljubavi.

- Htio sam samo pomoći nekome, nije nam bilo ni na kraj pameti da bi zbog toga mogli završiti u novinama - priča Stjepan.

- Kad bi svi ljudi davali samo ono što im je višak, bilo bi puno manje nesreća u svijetu - kazala je mama Manuela tvrdeći da je Stjepan svoju naviku pomaganja stekao u obitelji “u kući gdje se i inače sve dijeli”. Ipak, ne skriva koliko je ponosna na svog malog heroja.

Županija Osječko-baranjska nagradila ga je Poveljom humanosti, a mladi dobrotvor kaže da tu priči nije kraj te da će nastaviti u skladu s mogućnostima pomagati potrebitima.

Reportažu o Stjepanu uskoro ćete moći pogledati na www.ponoshrvatske.hr.

Posjeti joomboos.24sata.hr