Neodoljivo mekan i sočan: Kolač od banane

Canva
S glazurom od krem sira i blagim okusom cimeta, ovaj kremasti kolač od banane osvaja na prvi zalogaj
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 190 g maslaca
  • 3 jaja
  • šalica i pol mlaćenice
  • žlica suncokretovog ulja
  • 3 šalice brašna 
  • 4 banane
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 3/4 šalice običnog šećera
  • 3/4 šalice smeđeg šećera
  • pola žličice soli
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 115 g krem sira
  • 4 žlice maslaca
  • 2 šalice šećera u prahu
  • žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Priprema:

Stavi maslac u zdjelu samostojećeg miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni električni mikser). Dodaj 3 velika jaja i 1 i 1/2 šalicu mlaćenice na radnu površinu. Pusti sve da stoji na sobnoj temperaturi dok maslac ne omekša.

Otprilike 30 minuta prije nego što maslac bude spreman, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 165°C. Obloži posudu za pečenje dimenzija 23x33 cm papirom za pečenje tako da papir visi preko dvije duže strane kako bi se formirala 'ručka'.

Lagano premaži papir i posudu uljem. Oguli i zgnječi banane u srednjoj zdjeli vilicom ili gnječilicom za krumpir - trebaš dobiti oko 1 i 1/2 šalicu pirea od banane.

Stavi brašno, 1 i 1/2 žličicu sode bikarbone i 1/2 žličice mljevenog cimeta u srednju zdjelu i promiješaj. Možeš i prosijati da izbjegneš grudice.

Dodaj kristal šećer, smeđi šećer i 1/2 žličice soli u zdjelu s maslacem. Miksaj na srednjoj brzini dok smjesa ne postane pjenasta, oko 2 minute ukupno. Umiješaj banane i 2 žličice ekstrakta vanilije. Smjesa će izgledati zgrušano, no ne brini zbog toga - to je normalno.

Dodaj jaja jedno po jedno, dobro miješajući nakon svakog dodavanja. Dodaj 1/3 smjese brašna i miksaj na najnižoj brzini dok se sve lagano ne sjedini. Umiješaj pola količine mlaćenice. Ponovi postupak, dodajući naizmjence polovicu preostalog brašna i mlaćenicu.

Miješaj dok ne dobiješ jednolično, glatko tijesto te ga potom prebaci u pleh i ravnomjerno rasporedi. Peci dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista, 5-55 minuta.

Prebaci na rešetku za hlađenje i pusti da se potpuno ohladi, oko 2 sata. Pripremi frosting od krem sira, 4 žlice maslaca, 2 šalice šećera u prahu, 1 žličice ekstrakta vanilije i 1/8 žličice soli. Miksaj na niskoj brzini 30 sekundi, zatim povećaj brzinu na srednje visoku dok se dobro ne sjedini, ne postane glatko i pjenasto, oko 3 minute ukupno.

Držeći za višak papira, podigni ohlađeni kolač iz posude i stavi je na dasku za rezanje. Rasporedi glazuru preko kolača, izreži na 24 komada i posluži.

Originalni recept potražite ovdje!



 

Posjeti joomboos.24sata.hr