Novi hit na društvenim mrežama: Dugački krumpirići
Sastojci:
- 500 g brašnastih krumpira za kuhanje
- 1 žličica soli, plus dodatno za kuhanje krumpira
- 15 g šećera
- 100 g kukuruznog škroba (gustina)
- Biljno ulje neutralnog okusa za prženje
- umak po izboru, za posluživanje
Priprema:
Oguli krumpire i nareži ih na veće kockice, ubaci u veliku posudu, prelij hladnom vodom, dodaj obilan prstohvat soli i pusti da zakipi na jakoj vatri. Kuhaj 15-20 minuta, dok krumpiri ne postanu mekani.
Procijedi u cjedilu, prekrij kuhinjskom krpom i pusti da se pare 10-ak minuta. Zgnječi krumpire gnječilicom za krumpir u veliku zdjelu. Dodaj im šećer, sol i gustin.
Smjesu prebaci na čistu kuhinjsku površinu i mijesi dalje dok ne dobiješ jednoličnu smjesu. Oblikuj tijesto u štrucu. Veliku posudu napuni ulje i zagrij ga na 180 stupnjeva.
Dok se ulje zagrijava, smjesu s krumpirom podijeli u jednake porcije. Stavi ih u veliku gnječilicu za izradu tjestenine (takozvani 'extruder cup') i istisni direktno u ulje, ili u košaricu za prženje ako je koristiš.
Neka se prže 4-6 minuta, potom ih malo izmiješaj da se razdvoje te pusti da se prže još 1-2 minute, dok ne dobiju zlaćanu boju i postanu hrskavi. Izvadi iz ulja i stavi na kuhinjski papir da upije višak masnoće.
Posluži vruće, posoljene, s omiljenim umakom.
Originalni recept možete pronaći na miss7gastro.