Ovi čokoladni raspucanci mirišu na blagdane
Sastojci - za tijesto za kekse:
- 190 g čokolade sa 60 % kakaa
- 40 g maslaca
- korica 1 velike naranče
- 1/3 žličice cimeta
- 60 g glatkog brašna
- 2 g praška za pecivo
- 75 g mljevenih badema ili lješnjaka
- 2 jaja
- 65 g svijetlog muscovado šećera
- 35 g konjaka ili Grand Marnier likera
Sastojci - za oblikovanje:
- 150 g kristal šećera (Petra koristi smeđi šećer od šećerne trske)
- 150 g šećera u prahu (Petra sama samelje smeđi šećer)
Priprema:
Čokoladu i maslac otopite na pari (nemojte pregrijati, smjesa mora biti topla, a ne vruća).
Brašno prosijte s praškom za pecivo i umiješajte u to mljevene bademe.
Jaja i šećer pjenasto izmiksajte, dodajte koricu naranče i cimet. Ulijte u to čokoladu s maslacem, miješajte da se smjesa poveže pa umiješajte suhe sastojke, a nakon toga i konjak.
Sipajte u neku plitku u posudu (Petra koristi manji pleh koji prije toga obloži plastičnom folijom), pokrijte folijom i spremite u hladnjak (a možete, kaže Petra, u ovo doba godine i - na balkon 😉) da se dobro stisne. Najbolje preko noći.
Oblikujte kuglice po 5-6 komada odjednom (Petra radi male kuglice, promjera 2 cm, jer se dosta napuhnu).
Prvo uvaljajte u jedan sloj kristal šećera pa “zakopajte” u šećer u prahu. Šećera u prahu treba biti više da bi efekt raspucanog bio jači. Petra radi u “serijama” po 5-6 komada da smjesa ostane nakon izrade kuglica malo ljepljiva - tako se šećer bolje zalijepi.
Kuglice je bolje raditi u malo hladnijoj prostoriji jer se smjesa brzo topi, odnosno omekša. No nemojte dodavati brašna ili posipati brašnom da bi se spriječilo lijepljenje. Radije vadite iz hladnjaka dio po dio smjese.
Prilikom stavljanja u pleh pazite na razmak jer se keksi malo napuhnu. Pecite 5-6 minuta, na 180 stupnjeva, bez ventilatora. Moraju ostati u sredini mekani na dodir.
Originalni recept pronađite i na Miss Gastro.