Svi pričaju o Star Warsu, a ti nemaš pojma? Nabavi genijalan vodič koji će te spasiti

Olivia Rodrigo Instagram
Kako popularnost Star Warsa nikad ne slabi, upravo sad je vrijeme da naučite nešto novo o njima
Vidi originalni članak

Star Wars je planetarno popularan serijal filmova s ogromnim brojem fanova. Iako su galaksije u kojima se odvija radnja izmišljene, redatelj George Lucas posvetio je veliku pažnju detaljima, različitim svjetovima i likovima. Upravo je u likovima čar Star Warsa, jer oni vrlo često uz humanoidni izgled, imaju i brojne ljudske osobine, neki pozitivne, a drugi negativne. Kako popularnost Star Warsa nikad ne slabi, upravo sad je vrijeme da naučite nešto novo o njima.

Ukratko, radnja Star Warsa je počela ovako:
Anakin Skywalker je dječak koji je upoznao Obi-Wan Kenobija koji ga je poučavao načinima korištenja Sile te kako da postane Jedi. Jediji se ne smiju vjenčati, no Anakin se ipak zaljubio u Padme Amidalu te su se vjenčali. Anakin kasnije prijeđe na Tamnu stranu i okreće se protiv Obi-Wan Kenobija i ostatka Jedija. Tada mijenja ime u Darth Vader. Prije nego je prešao na Tamnu stranu, Anakin je dobio dvoje djece s Padme Amidalom, Leiu i Lukea Skywalkera, za koje nije znao. Padma Amidala umire pri porođaju blizanaca te su oni razdvojeni kako ih Tamna strana ne bi pronašla. Obi-Wan Kenobi je poslao Lukea na planet Tatooine gdje živi s ujakom Owenom i ujnom Beru. Leia je odrasla uz Senatora Bail Organa na planetu Alderaan. Kad su odrasli, Luke i Leia se ponovo susreću. U početku nisu znali da su brat i sestra, no kasnije ipak saznaju ovu lijepu vijest i zajedno se bore protiv zlog Carstva Galaksije. Luke postaje Jedi uz pomoć Obi-Wan Kenobija i Yode. Pobjeđuju u ratu protiv Carstva Galaksije, a Luke pomaže svom ocu Anakinu da ponovno postane dobar. Anakin umire, a galaksija je nakon toga ipak jedno vrijeme bila sigurna. 
U prvom dijelu priče radnja se vrti oko Anakina Skywalkera, lika čija se borba između svijetle i tamne strane odražava na sudbini cijele galaksije. Prva tri filma, poznata kao prethodna trilogija, prikazuju Anakina kao talentiranog mladog Jedija koji prelazi na Tamnu stranu Sile. 
Drugi dio serijala prati Anakinovog sina, Lukea Skywalkera koji postaje pripadnik Pobunjenika, saveza koji planira uništiti Carstvo Galaksije. Luke postaje Jedi i jedini je koji se može suprotstaviti Tamnoj strani i gospodaru Palpatinu.

Što su Ratovi zvijezda?
Znanstveno-fantastični serijal o dalekoj galaksiji koji je nastao kasnih 70-ih godina prošlog stoljeća. Svi nastavci djelo su genijalnog Georga Lucasa. 

Što je Sila? Što je Tamna strana?
Sila je energija koja povezuje sva živa bića, a može se upotrijebiti i za dobro i za loše.
Ratnici koji koriste Silu za dobre svrhe zovu se Jediji. Jediji treningom pojačavaju sposobnosti koje im pomažu u borbi s Pobunjenicima.
Oni koji su prešli na Tamnu stranu, stranu koja koristi Silu za negativno djelovanje, nazvani su Pobunjenici. Oni djeluju za zlobno Carstvo Galaksije i koriste Silu za osobne ciljeve i osvajanje galaksije. 

Tko je Luke Skywalker? 
Lukea je odgojio njegov ujak na planetu Tatooine, u saznanju da su njegovi roditelji ubijeni. Obi-Wan Kenobi ga je uputio u intergalaktički rat i poučavao da postane Jedij. Luke je vodio Saveznike u pobjedi nad Carstvom Galaksije u Povratku Jedija.

 

 

Tko je Darth Vader?
''Ja sam tvoj otac.'', kultna je rečenica iz filma, kojom se Darth Vader obraća Lukeu. Nekad je bio Jedi po imenu Anakin Skywalker i trebao je zadržati ravnotežu Sile, ali je prešao na Tamnu stranu i Carstvo Galaksije. Svojom smrću je potvrdio da je još ostalo Svjetla u njemu, nakon što je spasio život svom sinu Lukeu.

Tko je Princeza Leia?
Leia je Lukeova sestra blizanka, iako to odmalena nije znala te je mislila da je posvojena u kraljevstvu.  Kćer je Anakyna Skywalkera i Padme. Ona je vrlo lukav vojnik, špijun i diplomat. Leia je kasnije odbacila titulu princeze i postala je General Leia. 

Tko je Han Solo?
Han Solo je jedan od najboljih filmskih likova ikada. On je krijumčar koji upravlja slavnim Millenium Falconom. Njegov najbolji prijatelj i kopilot je Chewbacca, a njegova ljubav je Leia. 

Zanimljivo, zar ne? Vjerujemo da će vas ovaj vodič potaknuti da i vi postanete obožavatelj i pratitelj Star Warsa i njihovih avantura. 

Požuri u Konzum po svoj vodič :)

 

Sve naše novosti možete pratiti i na Facebooku te Instagramu! :)
Posjeti joomboos.24sata.hr