Tri jezive, ali stvarne priče na petak 13.

Dreamstime
Čak 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost. Posebno kad su čuli za strašna događanja...
Vidi originalni članak

Ovakav dan se može pojaviti najmanje jednom, a najviše tri puta u godini. Prema istraživanjima, nema nikakvih pisanih dokumenata o praznovjerjima vezanim uz petak 13. prije 19. stoljeća. Ipak, mnogo priča prenosilo se usmenim putem, pa postoje indicije da je ovaj datum strašio i ljude prije 19. stoljeća.

No zašto su baš petak i zašto baš 13. izabrani za nesretan dan? O tome ima više teorija. Jedna kaže da je 13 sam po sebi nesretan broj jer dolazi nakon broja 12 koji obilježava važne događaje i stvari – primjerice 12 je mjeseci u godini, 12 sati na urama, 12 apostola, 12 bogova na Olimpu i slično. 

Prema nekim istraživanjima, čak oko 20 milijuna Amerikanaca na svaki petak 13. proživljava određeni strah i nesigurnost. Neki su toliko paralizirani da jedva obavljaju svakodnevne dužnosti kao što je odlazak u krevet. Pretpostavlja se da su gubici u gospodarstvu na petak 13. oko 900 milijuna dolara, upravo zbog lošeg obavljanja posla zbog iracionalnog straha.

Istraživanja u Nizozemskoj su pokazala da je na petak 13. čak manje pljačke, požara i sličnih nesreća i nezgoda u domovima jer su ljudi obično na taj dan mnogo oprezniji nego inače. Također, manje je prometnih nezgoda taj petak nego drugih petaka u godini!

 

3 BIZARA DOGAĐAJA NA PETAK 13. 

- Na petak 13. 1970. godine razorna oluja u Chittagongu u Bangladešu ubila je skoro 300.000 ljudi. Poplave nakon toga odnijele su još milijun života u delti Gangesa.

- 13-godišnjeg dječaka 13. kolovoza 2010. godine pogodila je munja u 13 sati i 13 minuta u Suffolku. Liječnik koji je bio na mjestu događaja kazao je: "Pomalo je čudno da on ima 13 godina, a sve se zbilo na petak 13. u 13 sati i 13 minuta". 

- Zrakoplov koji je prevozio urugvajski ragbijaški tim srušio se u Andama 13. listopada 1972. godine. Preživjeli su bili primorani pojesti tijela poginulih kolega kad su ostali bez hrane.

 

 

 

 

 

Posjeti joomboos.24sata.hr