Dennis Domian: Najteže mi je bilo snimiti video o depresiji

Slavko Midzor/PIXSELL
Dennis je za JoomBoos progovorio o svojoj najtežoj borbi.
Vidi originalni članak

Dennis Domian mislio je da je depresija nešto što se njemu nikad ne bi moglo dogoditi, a sve je počelo kad je imao 23 godine i prvi napadaj panike. Pristao je s nama podijeliti svoju priču o toj borbi, koja traje dugo, ali je moguće pobijediti u njoj.

- Za početak moram reći to da depresija nema veze s onim što pod tim prodaju TV serije i filmovi. Depresija je mnogo kompleksnija od izležavanja na krevetu, plakanja i liječenja čokoladom. Kod mene osobno počelo je zatvaranjem u sobu i postajao sam iz dana u dan sve više asocijalan. Počela mi se razvijati hipohondrija. Umišljao sam si svakakve dijagnoze i to mi je stvaralo velik pritisak. Doslovno sam za svaku umišljenu dijagnozu morao posjetiti liječnika da mi potvrdi kako sam zdrav, inače ne bih mirno spavao – počeo je Dennis iskreno.

Nakon što mu neko vrijeme nije bilo bolje, obratio se osobi od povjerenja. U njegovu slučaju bila je to njegova mama.

- U početku je bila previše zabrinuta, ali s vremenom je popustila jer je znala da se to loše odražava na mene. Možda će zvučati čudno, ali mislim da nas je cijela ta situacija zbližila još više - nastavlja Dennis, kojem je majka i danas velika potpora.

NISU SVI IMALI RAZUMIJEVANJA. 

- Za razliku od majke, ostatak obitelji nije imao previše razumijevanja. Često su me uvjeravali kako je to faza i kako će proći. Ako bih spomenuo da bih volio porazgovarati sa psihologom, oni bi počeli govoriti o tome kako su to gluposti, bacanje novca itd. Zbog toga ih ne krivim, ne krivim nikoga tko ne razumije. Shvaćaju u potpunosti samo oni koji su prošli ili prolaze isto. - govori Dennis. 

Nakon nekoliko mjeseci borbe sa samim sobom potražio je pomoć psihologa. Isprva je bilo teško, čudno i nelagodno. Potpuni stranac koji te ispituje o intimnim detaljima nije jednostavna situacija, ali...

- S vremenom shvatiš da su to koraci koji se moraju proći. Već na drugom razgovoru bio sam mnogo opušteniji, pa je i razgovor prolazio tako. Nije lako prihvatiti dijagnozu kao što je depresija. Zbog stereotipa koji se stvore u društvu ljudi se boje da će ih svi gledati čudno.

- Nisam htio prihvatiti tu činjenicu jer sam znao kako okolina reagira na bilo kakav psihološki problem. Nisam htio da me tako doživljavaju jer sam do jučer bio ‘normalan’. Zapravo, i u tom trenutku bio sam ‘normalan’, samo s pritiskom i oscilacijama u emocijama koje nisam mogao kontrolirati. Bio sam svjestan svega i trezveno sam razmišljao. Dugo sam skrivao svoju situaciju od ostalih baš zbog straha – priča nam Dennis s knedlom u grlu i ne možemo ne primijetiti koliko je hrabar ovaj dečko.

- Zbog depresije prestao sam se baviti glazbom. Prestao sam biti kreativan na način na koji sam nekad bio. Što se prijatelja tiče, mnogo njih nije imalo razumijevanja. Moje zatvaranje u sebe shvatili su poprilično osobno i mislili da problem vidim u njima. Mislili su da ih namjerno izbjegavam. Oni koju su ostali uz mene u tim trenucima još su tu. A i zanimljivo je da sam za neke tek tad saznao da su jednom prolazili istu stvar i tu smo se povezali još više – priča Dennis i samo dokazuje da je ipak bitno razgovarati.

‘NAJTEŽI’ VIDEO DOSAD

- Trenutak u kojem sam krenuo snimati za YouTube bio je ključan za ‘oporavak’. Snimanje mi je pomoglo da izađem iz komfor zone i počnem raditi na tadašnjoj asocijalnosti. U početku je moj osmijeh bio isforsiran, ali s vremenom sam se opustio. Nije to rješenje niti mehanizam koji će pomoći svima – ali meni jest. O videu o depresiji dugo sam se premišljao i na kraju shvatio kako bi to možda nekome moglo biti od koristi. Činilo bi me sretnim kad bih znao da sam barem jednoj osobi pomogao u slučaju da prolazi kroz istu stvar. Vjerujem da bi i meni bilo lakše da sam naletio na YouTubera koji priča o tome i s kojim bih se mogao poistovjetiti – kaže Dennis, koji uvjerava svoje obožavatelje da će skečeva i dalje biti, ali osjećao je da o ovome mora govoriti.

NISI SAM I BUDE BOLJE

- Ne zatvarajte se u sebe. Izađite. Šetnja po prirodi, svjež zrak, sport - sve to pomaže. Jednom ipak bude bolje - završio je Dennis uz svoj prepoznatljivi smiješak, koji više nije isforsiran.

 

Stigao nam novi broj JoomBoos VideoStar magazina u kojem smo, samo za vas, pripremili hrpu iznenađenja.

Možete odabrati između dvije naslovnice. Na jednoj se nalazi zločesti dečko YouTubea Logan Paul, a na drugoj jedna od najpopularnijih hrvatskih YouTuberica SaamoPetra.

Ne propusti odlične modne savjete i pročitaj kako isfurati jednu od najpopularnijih boja sezone.

Otkrij pedeset nijansi žute i saznaj kako uvijek biti trendi u školi.

U magazinu možeš dobiti super cool dar - personalizirane kartice s motivacijskom porukom koju su ručnu potpisali najpoznatiji hrvatski YouTuberi i Nescafe 3u1.

Posjeti joomboos.24sata.hr